november 2006
Veel te warm weer:
Het weer is hier veel te warm voor het jaar. Het heeft in mijn tuin nog nauwelijks gevroren. Ik heb twee keer de ruiten van mijn auto moeten krabben, maar in de tuin zijn alleen de pompoenen en basilicum afgestorven.
Wat oogsten we:
We zijn nog steeds volop aan het oogsten: sla, veldsla, spinazie, kool, roodlof, groenlof, wortels, pastinaken, haverwortel uit de volle grond en zelfs paprika's uit de koude kas. De tomaten heb ik opgeruimd vanwege de aardappelziekte en de barsten in de tomaten.
Koolduiven:
Oudere moestuinders hebben het altijd over "koolduiven". Ze bedoelen natuurlijk duiven die van de kool eten. Daar heb ik ook elk jaar weer last van. Ze lijken de spruitkool het lekkerste te vinden, maar beginnen nu ook van de boerenkool te eten. Ik moet binnenkort weer een net over de kool spannen. Daar heb ik altijd gemengde gevoelens bij, want er blijft wel eens een merel in vastzitten en die overleeft het meestal niet. Ook is een net erg lastig tijdens het oogsten.
De geoogste brocoli laat ik altijd staan. Als de afgesneden stengel niet gaat rotten komen er steeds weer nieuwe brocoli's aan, al worden ze wel steeds kleiner.
Werk op de tuin:
Ik heb nog wat gewone en wintersla gepoot in de kas. De gewone sla zal wel niet veel worden, maar de wintersla levert meestal heel vroeg in het voorjaar losse, maar zeer malse kropjes op. Verder kun je natuurlijk spinazie zaaien in de volle grond voor overwintering in de kas.
Mijn vrouw is nog druk aan het wieden geweest. Ik moet binnenkort het lof van de asperges verwijderen. Verder zal ik mijn druiven en bessen nog wat moeten snoeien.
Compost:
Het meeste ben ik bezig geweest met opruimen en compost opzetten. Ik heb grote hoeveelheden blad uit mijn eigen tuin en die van mijn buurvrouw gecomposteerd en deels op een hoop gezet. Het composteren gaat het beste met versnipperd stengelmateriaal met groen blad uit de versnipperaar en natuurlijk keukenafval met koffieprut.
De compost van vorig jaar (heeft dus een jaar gelegen) heb ik over de tuin verspreid. De zaden in de compost kiemen goed bij deze hoge najaarstemperaturen. Ik hoop dat de vogels er noch een tijdje in gaan zitten krabben, dan kiemt er nog meer zaad.
Witlof:
De witlofwortels vielen wat tegen dit jaar. De kiem was niet erg goed vanwege de warmte en droogte. De kiemkracht van het zaad van 2005 was ook minder goed dan het leek in de kiemproefjes die ik jaarlijks doe. Ik heb een aantal keren bijgezaaid, maar de laatst gezaaide witlofwortels waren toch duidelijk kleiner.
Normaal zet ik de witlof op in de kelder. Om niet alles tegelijk te krijgen bewaar ik een deel van de wortels in de schuur. Dit jaar was dat geen succes, want de temperatuur in de schuur was hoger en onregelmatiger dan in de kelder. Ik verwacht dus dat we dit jaar losse kroppen krijgen.
De kas:
De groei in de kas is nog steeds geweldig. Er staan nog steeds paprika's in te groeien en de sla is geweldig. Binnenkort ga ik wat spinazie zaaien.
1 Comments:
best jan,
ik ken iemand die een duiven teeler is en zegt me vaak dat duiven heel graag boerenkoel eten,het best zet je er dus een net over of je neemt een kat als huisdier zoals ik en aan mijn boerenkool wordt niet gegeten!
By Anoniem, at 7:35 p.m.
Een reactie posten
<< Home