Jan's moestuin

2/02/2007

Januari 2007Wat doe je op een moestuin in januari?

Nou oogsten natuurlijk: boerenkool, spruitkool, rode kool, pastinaak, schorseneer, knolselderij, veldsla en wortels.

Het teeltschema:

Ik ben begonnen met het tekenen van een nieuw teeltschema voor volgend jaar. Normaal is dat niet zo spannend. Al mijn 8 vakken schuiven een plek op.

Photobucket - Video and Image Hosting

Komend jaar krijg ik 100 m2 extra. Dat mag ik huren van een aardige buurman tegen een symbolisch bedrag. Het stuk grond ligt direkt achter mijn moestuin, dus beter kan het niet! Er staat nog wel een notenboom op het stuk. Ik denk dat ongeveer de helft bruikbaar is voor groente. Vlak naast de boom ga ik nog wat klein fruit proberen te planten.

Als afscheiding tussen mijn nieuwe stuk en een andere buurman komt een beukenhaag, dan wordt het een mooie eenheid met mijn eigen tuin.

Naast grondbewerking had ik nog een paar grotere klussen:
- het opruimen van mijn nieuwe 100 m2
- het ophalen en opzetten van paardenmest
- het vervangen van de grond in mijn kas.

De paardenmest:


De mest heb ik opgezet in drie van mijn vier bewaarvakken voor compost. Ik hoop dat hij gauw slinkt, want ik heb binnenkort weer ruimte nodig voor mijn compost.

De kas in januari:

De grond in de kas moet je volgens de tuinboeken ongeveer om de drie jaar vervangen. Wij hebben de afgelopen jaren nogal wat tomaten verbouwd, dus het leek mij goed om de grond dit jaar te vervangen:

Ik heb de kas ruim een spade uitgegraven. Halverwege bedacht ik me dat ik dit in mijn eentje niet klaar kreeg in een dag. Ik heb toen mijn twee zoons om hulp geroepen en toen ging het sneller.

Ook weer volgens de boekjes heb ik eerst een laagje mest in de kas gebracht en dat heb ik afgedekt met blad. Op het blad kwam grond van een stuk tuin waar ooit een kippenren heeft gestaan. Ik verwacht dat daar nogal wat zaad in zit, dus die grond dek ik weer af met grond waarin hopelijk minder zaden zitten.

Labels:

1 Comments:

  • Als de aanpak van het nieuwe stuk groentetuin net zo gedegen is als de beschrijving hiervan op dit log, dan komt het helemaal goed.

    By Blogger hanscke, at 12:44 p.m.  

Een reactie posten

<< Home