Jan's moestuin

3/31/2007

maart 2007Maart is een van de drukste maanden op de moestuin. Ik ben nog volop aan het spitten, ben mijn nieuwe stuk tuin aan het inrichten en heb al veel gezaaid.


De oogst:
Er is nog een beetje te oogsten van de oude teelten. Ik had nog wat sla in een koude bak staan:

Dat leverde samen met de nieuw gezaaide radijsjes een lekkere salade op. Het is jammer dat mijn platte bak niet wat groter is. Het bosje op de foto lijkt wel gekocht in de winkel, maar het komt toch echt uit mijn eigen kasje.

De spinazie in de kas is ook bijna oogstrijp ook lekker voor een salade.

De spinazie in de volle grond heeft nog niet veel meer dan kiemblaadjes.


Ik ben al asperges aan het verzamelen. Ik bewaar de eerste in een natte doek in de koelkast en als we dan voldoende asperges bij elkaar hebben, kunnen we er met zijn vieren van eten. Volgens mij is het bijzonder dat je in maart al de eerste asperges onder zwart plastic kunt oogsten.


De rabarber komt ook al goed op gang. Die gaan we straks eten met aardbeien uit de diepvries en rozijnen. Het recept hebben we ooit op een vakantie in Denemarken gevonden. De naam is zo iets als "Rutte Grutze". Met excuses aan alle Denen die dit lezen. De combinatie van de drie is heel lekker, het wrange van de rabarber verdwijnt door de rozijnen en het zure van de rabarber maakt de laffe smaak van de aardbeien weer wat beter. Kortom een beetje zoet, maar zeer smakelijk toetje op zijn Deens.

zaaien:
Ik ben volop aan het zaaien. Mijn vrouw klik heeft liever niet dat dit op internet staat. De kamer is niet zo netjes als normaal:

De beste en warmste plek voor het kiemen is natuurlijk boven op de boekenkast.Daarna gaan de plantjes naar de vensterbank.


Ik heb min of meer gezaaid volgens mijn onvolprezen afdruk van de VELT zaaikalender klik.
De lijst is lang deze maand.


Binnen heb ik diverse kool, kruiden, sla, tomaat, paprika, meloen en komkommer gezaaid.


Buiten heb ik uien, vroege wortelen, erwten, tuinbonen, spinazie, snijsla, veldsla en kruiden waaronder wilde rucola en gladde peterselie gezaaid. Die laatste twee moeten lekkerder zijn dan de gewone varianten. Ik heb alles afgedekt gedeeltelijk vanwege de duiven. Afdekken houdt de grond 's nachts ook beter warm.


plantwerk:
Eerst heb ik drie perenbomen op mijn nieuwe stuk tuin gezet (tegen de muur van de schuur) en heb ik nieuwe bessen en frambozenstruiken gezet.
Mijn nieuwe stuk tuin heb ik afgescheiden met een beukenhaag. Die is links net te zien.Daarna heb ik uien, sjalotten en aardpeer (voor het eerst sinds jaren dankzij een collega) gepoot. Die aardperen had ik al eens eerder gepoot, maar weer opgegraven omdat de muizen ze erg lekker vonden. Mijn aardappelen "speisekartoffel" Silena uit Duitsland heb ik zeven jaar geleden al eens eerder gehad. Er kwam toen geen fytoftera in en ze waren erg lekker. Ik hoop dat het hetzelfde ras als toen is.

Ik heb ook nog een paar doordragende aardbeien gepoot. De eerste spitskoolplantjes en koolrabi plantjes staan in een plastic tentje en de nieuwe slaplantjes staan in de koude bak.

Van mijn werk kreeg ik nog wat hybride preiplantjes mee (veel beter dan mijn eigen zaaisel). Nu maar hopen dat wij ze eerder op hebben dan de preimot.
Ik ben benieuwd naar jullie "comments". Tot de volgende maand.

1 Comments:

  • Hallo Jan,
    Ik vind jou maandelijkse verslagen uit de moestuin leerrijk, ook voor mij. Er zijn immers zo heel veel aparte tips en trucs die door verschillende moestuinders gebruikt worden. De foto's zullen in ieder geval voor nieuwe inspiratie zorgen bij iedereen die groenten wil telen. Ik heb ondertussen jou blog voorgesteld op Groenten in het Nieuws

    By Blogger Plantaardig, at 2:35 p.m.  

Een reactie posten

<< Home