Jan's moestuin

4/11/2007

begin april 2007
Omdat ik de laatste tijd zo veel extra bezoekers heb met dank aan Luc Dedeene klik van Groenten in het nieuws, deze extra blog.

April is een van de drukste maanden in de moestuin. De tuin oogt nog wat leeg en droog, maar als je goed kijkt kun je toch mooie foto's maken.

spinazie buiten

Wat oogst ik:
We hebben al twee keer asperges gegeten. Radijsjes kunnen we ook dagelijks oogsten in mijn kasje. Door het mooie weer is de smaak ook prima. Verder oogsten we spinazie uit de kas. De eerste oogst was zelfs meer dan verwacht en is deels in de diepvries beland. De sla begint ook mooi te groeien maar is nog niet volgroeid. Het lijkt er op dat er hele mooie kroppen komen.


Wat heb ik gepoot:
Alle aardappels (Cilena uit Duitsland), pootuitjes, sjalotten en aardperen zitten er in.


mijn oude moestuin

Wat heb ik gezaaid:
In de kas heb ik sla, witte kool en brocoli gezaaid. De eerder gezaaide kool, knolselderij, venkel en tomaat is deels verspeend.


Buiten heb ik: veldsla, diverse sla, kruiden, mizuna, haverwortel (kijken wat er nog kiemt van vorig jaar), rode bietjes, spinazie (inclusief Turkse spinazie), doperwt en stengelui (inclusief rode) gezaaid.
Nieuwigheden dit jaar zijn voor mij: paarse wortel (Purple Dragon van Thompson en Morgan), Turkse spinazie en orientaalse mix van Xotica en de oude bekendes aardpeer en snijbiet. Volgens het pakje zou Lactuca sativa (gewone sla) het hoofdbestanddeel van de Orientaalse mix zijn. Ik vond dat er weinig slazaad in zit, maar wel veel andere zaden. Ik verwacht raapsteel, paksoi, koriander en mosterd. Dat is veel leuker dan sla! Ik hou jullie op de hoogte.


Hier zie je een rijtje radijs, pluksla en snijbiet. De plantjes komen net op.

Mijn vrouw heeft bij de Slechte een tuinboek “the Edible Asian Garden”gekocht. Een heel inspirerend Amerikaans boek. Ik heb nog wat extra groente van Xotica besteld.

Dit jaar heb ik wat veel salade mixen verzameld: de al genoemde Oriental mix, pluksla gemengd en Mesclun (div. sla en rucola) van Oranjeband, Veronas Mini-Mini van Sperli Samen en een zakje zaad uit de verpakking van “Gardeners world”. Daarnaast heb ik ook altijd de Australische en Red salad bowl snijsla van Oranjeband. Ik ben benieuwd welke de lekkerste is.


Ik heb ook nog sla in de koude bak. Het wordt misschien wat veel, maar sla uit eigen tuin is het lekkerste wat er is!

Wat groeit er:
De groei in de tuin komt nu goed op gang. De rijen van de pluksla, spinazie, erwten, plantuitjes, snijbiet en radijsjes zijn ook buiten al goed te zien. Ik heb een tunneltje over een paar aardbeiplanten gezet. Die groeien nu harder. De koolplanten staan ook onder plastic en komen goed op gang. Het wordt weer leuk.


Divers werk:
Ik ben regelmatig aan het schoffelen. Het onkruid kun je alleen zien als je heel goed kijkt. Toch is het goed om nu al te beginnen met schoffelen. De kleine plantjes drogen gemakkelijk en snel uit en het geschoffelde laagje beperkt de verdamping van water uit de grond.

Ik heb mijn nieuwe stuk tuin al aardig in orde. Mijn oude tuin is ook, op een klein stukje na, omgespit. Binnenkort moet ik een tweetal hekjes gaan maken.


Er staat nog een project op stapel. Ik heb van een collega een oude tank van 2400 liter gekregen voor het opvangen van regenwater. De ton moet nog geplaatst worden en de aansluiting met de regenpijp van mijn schuur moet nog gemaakt worden.

Een put is hier niet makkelijk te slaan. Waarschijnlijk moet ik het water van 20 meter diepte uit een grindlaag halen. Je hebt dan gespecialiseerde mensen en een speciale pomp nodig.

Ik heb de nieuw geplante struiken, bomen en prei al een paar keer water gegeven en ook een deel van mijn zaaiwerk heb ik nog een keer aangegoten om de grond aangesloten te krijgen.

1 Comments:

 • Beste Jan,
  Wat een prachtige moestuin heb je! Ik hoop dat die van mij ook zo zal opbloeien maar ik heb nog maar net het perceel gekregen en ik ben dus nog in de klei aan het spitten. Zwaar werk, vooral omdat het zo droog is. Ga zeker door met je blog want het is heel leerzaam, zeker voor beginnende tuinders zoals ik. Ook de foto's erbij zijn heel leuk en verhelderend.
  Ook hartelijk dank dat je mijn site, de vrolijke tuinier, bij je links hebt opgenomen. Ik zal ook een link naar jou blog opnemen. Ik hoop dat anderen het met net zoveel plezier lezen als ik.
  Vriendelijke groeten en een voorspoedig tuinseizoen toegewenst,
  Anjo (de Vrolijke Tuinier)

  By Blogger Anjo, at 10:19 p.m.  

Een reactie posten

<< Home