mei 2007
Het weer is een beetje vreemd. Ik heb volgens mij nog nooit een gesloten aardappelgewas met bloemen op 1 juni gehad! Ik kan er al niet meer in om te wieden.
Volgens mijn tuinkalender van VELT (klik) en tuinboeken (klik) moet er begin juni een net over de aardbeien. Als ik het zo inschat ben ik ongeveer halverwege de oogst vandaag op 3 juni. Ik ben al ruim 14 dagen aan het oogsten.
Vertine (klik) heeft een stukje over haar aardbeien geschreven. De smaak bevalt haar niet zo heel goed. Ik heb al jaren Korona's in mijn tuin. Dat zijn zogenaamde "juni-dragers" als het niet te warm is in april en mei. De smaak is lekker zoet met een beetje zuur. Ze zijn te zoet en kwetsbaar voor de handel. De commerciele tuinders maken vooral gebruik van Elsanta. Deze aardbei is lang niet zo lekker als de Korona. Hoe rijper je aardbeien plukt hoe zoeter en lekkerder ze zijn.
Volgens de oude tuinders moet Senga sengana de lekkerste en zoetste aardbei zijn. Ik heb weinig plezier van dat ras gehad. Het is erg gevoelig voor virus. Van Korona kun je heel makkelijk uitlopers oogsten. Ik maak ieder jaar een nieuw veld van de mooiste uitlopers van de beste planten. Op die manier heb je de grootste aardbeien die zich het makkelijkste laten plukken.
Met mijn doordragende aardbeien (Elvira) heb ik minder plezier. Er komen maar weinig aardbeien per keer aan en ik vind ze wat flauw van smaak.
De koolrabi op de onderstaande foto hebben we vorige week al opgegeten.
Ik heb op dezelfde plaats al weer nieuwe kool geplant. Koolkragen zijn nu erg belangrijk. Door het droge weer vliegen er erg veel insecten rond. Het net over de kool werkt aardig tegen de duiven en de koolwitjes. Gek genoeg vlogen er vandaag wel twee koolwitjes onder het net rond, maar die leven al niet meer. De duiven pikken denk ik ook door het net heen, maar de schade blijft beperkt.
Vertine (klik) heeft een leuk verhaal over netten geschreven. Vroeger bleven er altijd vogels in mijn netten zitten. Dat deed me toch pijn om dode jonge vogels uit mijn netten te moeten halen. Tegenwoordig vouw ik het teveel aan net naar binnen en probeer ik de onderkant zo strak mogelijk te zetten met tentharingen. Ik heb dit jaar nog geen enkele vogel in mijn net gevonden. De roodborstjes op mijn tuin zitten wel regelmatig onder de netten, maar die vliegen gewoon in en uit.
De eerste spitskool kunnen we komende week eten.
De bonen beginnen ook lekker te groeien. De eerste zaaisels hebben last gehad van de droogte. Lang niet alle bonen zijn gekiemd en ik heb al twee keer bijgezaaid.
Het is eigenlijk nog steeds niet vochtig op mijn tuin. Bij ons is de afgelopen twee maanden nog geen 50 mm regen gevallen.
De erwten en peulen doen het goed. De peulen kunnen we deze week eten. Ik denk dat de eerste erwten er aan het eind van deze week geplukt kunnen worden.
We eten al weken sla uit de tuin. We moeten de onderste bladeren er wel af halen, want daar zit valse meeldauw (of Bremia) op. De sla uit de tuin bevat veel minder luizen dan die uit de kas.
Op de voorgrond zie je pluksla. Midden achter staan twee bindslaplanten (lekker zoet en knapperig). Daarnaast staan twee ouderwetse boterslaplanten.
Ik heb een interessant mengsel van Xotus gezaaid; Oriental mix. Er zit onder andere raapstelen, koolraap, rucola, koriander, mosterd en eetbare chrysant (lekker pittig) in. Ik maak af en toe een salade om mee te nemen naar het werk. Sommige collega's griezelen van mijn salade als ik vertel wat er in zit.
Niet alles gaat altijd goed. Ik had preiplanten gekregen op mijn werk. Ik heb ze vorige maand vol trots laten zien. De preimot vondt ze echter ook lekker en die is er volop aan begonnen. Spuiten had ook niet geholpen. Een collega had drie keer gespoten met Decis (een nagemaakte pyretroide uit de Afrikaanse margriet) en die had hetzelfde resultaat. Ik heb de prei maar omgeschoffeld.
Ashleig (klik) heeft me een paar foto's gestuurd van haar tuin in Noord Holland. Volgens haar groeien mijn groentes sneller, dat klopt. Het klimaat hier in Limburg is warmer en ik zit ook nog eens lekker beschut tussen de huizen en de hagen. Dat is ook goed voor de insecten helaas, maar goed voor de groei. Zie ook haar website My Dutch Garden (klik).
Hierboven een foto van wat wortelgewassen; (van onder naar boven) pastinaak, schorseneer , rode biet en haverwortel.
Hieronder de andere helft van het veldje met (van links naar rechts) aardpeer, suikermais en andijvie.
Ik heb in mei veel minder gezaaid en geplant dan normaal. Het meeste heb ik al in april gedaan. Ik heb sla, kool en knolvenkel gezaaid in potjes. In de kas heb ik tomaten en komkommers gepoot. Op de tuin heb ik nog snijsla, spinazie, wortels en droogbonen gezaaid. Op de tuin heb ik pompoenen, courgettes, knolvenkel en sla gepoot. Helaas heb ik de werkzaamheden in mei niet op mijn kalender geschreven, dus ik kan wat vergeten zijn.
De vroeg geplante knolvenkelplantjes zijn helaas bijna allemaal gesneuveld. Ze hadden nauwelijks wortels. Dat is elk jaar op mijn tuin er gaat altijd veel goed, maar ook het een en ander fout. Gelukkig hoef ik er niet van te leven en hebben we bijna altijd ruim voldoende groente zoals je kunt zien in mijn tuin en op mijn blog.
Tot de volgende maand.
1 Comments:
Om mot in prei (of andere groenten te vermijden,suggestie:
Ik heb 4 kaders van 1 ruiters(serreglas of koudebak) bijeen in vierkant verbonden en gaas erover rondom rond,prei heeft nu vrije hoogte.
By Seppe, at 3:44 p.m.
Een reactie posten
<< Home