Jan's moestuin

7/14/2007

juni 2006-2007

Dit bericht is gebaseerd op een oudere bijdrage van mij aan de site digirent-moestuin klik.

Het is leuk om te zien hoe groot het verschil van juni 2006 met juni 2007 is.
Waarschijnlijk heeft dat te maken met het koude voorjaar van 2006.
Nu is de maand juni wel kouder en natter dan vorig jaar.
Dat heeft bij mij tot nu toe weinig invloed op de groei gehad.

Beste tuinders,

Eindelijk begint het weer goed weer te worden. In Limburg was het eerst veel te koud, dan te warm, te nat en nu is het eindelijk groeizaam weer. Ik had afgelopen week zelfs een zomergast:



Ik heb er een tijdje met een fototoestel achteraan gezeten en dit is de beste foto die ik heb kunnen maken. Het gaat om een Koninginnepage. De vlinder legt eitjes op schermbloemigen zoals venkel, wortel en kennelijk ook selderij. Daar had deze vlinder duidelijk belangstelling voor. Mijn vrouw had er al eerder een in de tuin gezien. De derde van dit jaar zag ik bij de zeilclub Thorn.

Zoals misschien op de foto te zien is, groeit de tuin nu eindelijk zoals het moet. We eten: sla, andijvie, spinazie, asperges, koolrabi en we hebben de eerste peultjes en aardbeien gegeten.




Zoals jullie zien is de koolrabi en de venkel net als de spitskool zeer binnenkort ook eetbaar. De sla heeft wat last van valse meeldauw (Bremia), maar na verwijdering van de buitenste aangetaste bladeren is hij prima eetbaar. De kropsla is boterzacht en lekker en de bindsla knapperig en zoet.

Op een reisje naar Frankrijk dacht ik een voor mij nieuwe groente te hebben ontdekt. Ik herkende de wortels niet. De dorpskruidenier kon me alleen vertellen dat het Salsifi was en dat je die moest koken en met brood moest eten. Het zaad lijkt op dat van schorseneer, maar heeft evenwijdige ribbels in de lengte richting. Zie het blauwe zakje.


Later vertelde mijn Franse en Belgische collega's dat het om schorseneer ging maar volgens mij zijn die wortels zwart. Toevallig las ik in de Moestuin (een tijdschrift) van mijn schoonvader dat er een variant van schorseneer bestaat die Haverwortel heet. De latijnse naam is: Tragopogon porrifolius. De latijnse naam voor schorseneer is: Scorzonera hispanica. Achteraf bleek alles ook in mijn VELT tuinboek te staan (Wat staat daar eigenlijk niet in?).
Het zaad kiemde prima. Hieronder zien jullie de Haverwortelplantjes in mijn tuin staan:


Ik ben natuurlijk ook nog druk aan het zaaien: bijvoorbeeld bonen, wortelen, mais, sla en bijzaaien van witlof en schoreneer.
Hieronder zien jullie nog een foto van twee gewassen. Wie weet wat het zijn? Ik heb het zaad van het ene gewas van een collega die in Ierland op vakantie was gekregen en het andere van mijn vrouw na een concertreis in Italie.