Jan's moestuin

9/03/2007

augustus 2006/2007

Hieronder een verslag over mijn tuin over augustus 2007 dat ik eerder schreef voor de digirent moestuin site.

Zoals je kunt lezen had ik vorig jaar heel andere problemen.

Deze maand een hele speciale foto van mijn moestuin.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Mijn familieleden mochten meevliegen met een klein vliegtuigje vanaf Budel bij Eindhoven.

Augustus was een vreemde maand. Eerst heel heet en droog en nu wat meer water, maar bij ons vielen de hoeveelheden eerst erg mee.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Na dus een tijdje weinig meer gedaan te hebben dan water geven kan ik nu eindelijk weer wat planten en verplanten. Water was in de zomer van 2007 niet echt een probleem!
De knolselderij is nu geweldig aan de groei en nog zonder bladvlekken of Septoria. In 2007 is er duidelijk meer water gevallen en daardoor zijn de knollen veel beter gegroeid.

De eerste chinese kool die ik niet verspeend heb vanwege de droogte doet het ook goed.
In 2007 heb ik de chinese kool in de volle grond en in potjes gezaaid. Ze zijn deels doorgeschoten en nog niet zo mooi als vorig jaar.Ik ben druk met sla, kool, aardbeien, andijvie en groenlof. De groei van de kleine planten begint wat tegen te vallen door de temperatuur. Ik vermoed ook dat er een tekort aan stikstof begint te ontstaan na al de regen. Ik heb dus maar een klein beetje stikstof bijgestrooid.

De prei groeit zoals de kool zou moeten groeien. Op de foto zie je hybrideprei die ik in juni geplant heb. Ze is beter dan mijn voorjaarsprei! De prei is uiteindelijk niets geworden vanwege de preimot. Zie mijn verhaal over mijn preitent in juli 2007.

De pronkers geven eindelijk boontjes na alle abortus tijdens de droogte. Het lijkt alsof de pronkers in 2007 weer opdezelfde plek staan als in 2006. In werkelijkheid staan ze op een vak wat er direct achter ligt.


Zaaien gaat ook weer, maar ik heb wat weinig plek. Na het nemen van de laatste aardbeistekken kan ik weer wat omspitten. Op het programma staan: spinazie, radijs, veldsla, pluksla en misschien nog wat late groenlof en andijvie (voor de kas).


Oogsten doen we volop. Mijn vrouw heeft pesto gemaakt van de basilicum en van wat we ingevroren hebben kunnen we nog heel wat potten maken. Verder heb ik boontjes, uien, wortelen, courgettes (maar die groeien nu wat langzamer) en af en toe een kool. De kool heeft het heel moeilijk gehad met het warme weer en alle koolvliegen.
Als ik dit weer lees, zijn we dit jaar op sommige punten toch wat minder actief. Ik zeil meer en mijn vrouw maakt meer muziek. Je moet soms keuzes maken. Mijn tuin is ook wat groter geworden en onkruid bestrijden op het nieuwe stuk kost veel tijd.


In de kas heb ik nog steeds komkommers al beginnen de planten nu toch flink te verslijten. De tomaten groeien ook prima al verdwijnen er een hoop voordat ze helemaal rood worden (familieleden?). Het verslijt waar ik het vorig jaar over had was voornamelijk spint. Dat was dit jaar ook weer een groot probleem. Dit jaar heb ik wel meer kerstomaatjes geoogst (leve de muziek!).Als laatste nog een foto van een liefhebber van venkel. Wie weet wat het is? Voor ons is het bijna een vaste gast aan het worden. Ook dit jaar hebben we weer Koninginnepage vlinders en rupsen. De rupsen zetten we af en toe over van kleine dille plantjes naar onze enorme venkel planten langs ons terras.De conclusie is dat elk jaar anders is. Gelukkig is er elk jaar genoeg groente om te eten, al varieren de hoeveelheden per soort.

Groeten uit Jansmoestuin

Labels:

1 Comments:

  • ik heb een kleine vraaagje: hoe groot is you moestuin? het probleem met de valende tomaten heb ik geen last van mss moetje je tomaten planten iets meer water geven(ik had het probleem eerst ook maar nu niet meer doordat k ze wat meer water gaf!

    By Anonymous Anoniem, at 7:24 p.m.  

Een reactie posten

<< Home