Jan's moestuin

9/08/2007

augustus 2007Voor de vakantie heb ik de tuin goed in orde gemaakt en flink gewied. Toen ik terug kwam zag de tuin er nog steeds netjes uit:Bij de meeste moestuinders loopt het seizoen vlak na de vakanties af. Ik probeer in de maand augustus nog zo te zaaien dat ik zo lang mogelijk in de herfst en winter nog kan oogsten. De lijst van Luc Dedeene heeft me dit jaar goed geholpen. De laatste zaai van de bonen is altijd een gok, want je weet nooit van te voren wanneer de eerste nachtvorsten komen.
De prei in de tent doet het prima, het onkruid inmiddels ook! Binnenkort moet ik er weer een keer in om het onkruid weg te trekken.


Begin augustus zet ik altijd nieuwe stekken van aardbeien. Ik heb een aantal eenmaal dragende rassen; Korona, Vimaxima, Vimasanta en stekken van een Senga ras. Ik heb ook nog een ras met doordragende aardebeien, maar die zijn niet zo lekker.

Een aantal van mijn "een"maligdragende rassen hebben nog een keer bloemen gemaakt en daar pluk ik af en toe een aardbeitje van. Normaal heb ik de oude aardbeien rond deze tijd al opgeruimd, maar nu vind ik het zonde van de aardbeien die er aan zitten.De aardperen groeien geweldig. De mais zit netjes in de diepvries en de pompoenen en courgettes leveren nog volop vruchten. Mijn wratten courgettes uit Italie hebben het opgegeven na alle meeldauw.

De voornaamste werkzaamheden zijn nu oogsten en inmaken. Verder ben ik zelf druk met compost maken en natuurlijk onkruidbestrijding. Zodra er straks vakken leeg komen gooi ik er compost op, dan kan het zaad wat er in zit kiemen en is het makkelijk af te schoffelen.

De kool en op de voorgrond mijn augurken groeien goed.
Wat zaai ik zoal in augustus? veldsla, spinazie, snijsla, raapsteel, komatsuna, groenlof, radijs, winterpostelein en oriental mix. Op het moment zaai ik alleen nog spinazie en veldsla en poot ik her en der nog wat sla uit. Ik moet na het zaaien water geven want de grond begint aardig droog te worden.

In de kas heb ik ook de eerste plantjes (sla, Chinese kool en paksoi) gepoot. De komkommers en meloenen zijn opgeruimd. De meloenen zijn helaas niets geworden deze koude zomer. De tomaten heb ik wat gesnoeid en daar oogst ik nog volop van. Verder staan er nog wat paprika's in mijn kas en die hebben het koud denk ik. De afrijping is weer erg traag.


Nog even een vergelijking met vorig jaar. De knolselderij Mars en Prinz groeit dit jaar een stuk beter vanwege alle neerslag en koele temperaturen deze zomer.

Hierboven zien jullie het verschil tussen hybride uien (rechts) en gewone uien links. Ik koop altijd het liefste zaad van moderne hybridenrassen.

Mijn vrouw is samen met de buurvrouw uitgenodigd als kruidenvrouwtjes bij de kasteelfeesten in Kessel klik. Er zijn wel wat kruiden en knollen te vinden in onze tuin. Je kunt de buurvrouw zien op mijn vrouws website klik. Ze kregen de vraag of ze uit Beesel klik kwamen. Misschien moet ik de volgende keer ook mee. Er kwam erg veel geinteresseerd publiek langs.

Op dezelfde site is ook een recept te vinden voor als je echt niet meer weet wat je met je augurken of komkommers moet doen. Ik neem zelf aan dat het ook goed is voor courgettes en pompoenen.

Labels:

2 Comments:

 • Beste Jan, dank voor je enthousiaste en goed verzorgde nieuwsbericht over je moestuin. Graag verneem ik van je hoe je teeltplan eruit ziet. Goed idee trouwens om je compost nu uit te strooien. Dan ben je voor het voorjaar al een hoop zaadonkruid kwijt. Groet,

  Maurits

  By Anonymous Anoniem, at 11:14 p.m.  

 • Beste Maurits,

  Bedankt voor je reactie.
  Ik heb al eens eerder geblogd over mijn teeltplan. Blogger laat dat echter niet meer zien.
  Ik zal binnenkort proberen om dat weer zichtbaar te maken op mijn site.

  Met vriendelijke groeten,


  Jan.

  By Blogger jansmoestuin, at 9:36 p.m.  

Een reactie posten

<< Home