Jan's moestuin

12/20/2007

de beste wensen

Ik wens alle lezers een mooie Kerst en een heel
goed 2008 met veel mooie lekkere groente toe!
mijn tuin op 20 december 2007

8 Comments:

 • Krijgen we dit jaar dan ook recepten?

  By Anonymous Anoniem, at 2:31 p.m.  

 • beste jan, ik ben een elf jaarige jongen en ga dit jaar voor het eerst groeten verbouwen. om te beginnen heb k 30 vierkante meter gekregen. denk je dat dat genoeg zal zijn om te beginnen?
  als je wat tips en trucs weet
  mag je het altijd zeggen. bij jou heeft het gesneeuwd zie ik hier in belgisch limburg is het een heel zachte weter zaterdag word het hier 12 graden! mvg,dvdb

  By Anonymous Anoniem, at 4:34 p.m.  

 • Beste moestuiner in de dop,

  Leuk dat je een stukje tuin hebt gekregen!

  30 vierkante meter is een prima begin. Ik hoop dat je stukje een beetje in de zon ligt, anders wordt het wat moeilijker. Eventueel kun je de groente op de beste plek zetten en wat frambozen meer in de schaduw (mits je die lekker vindt natuurlijk).

  Als je het heel goed doet, kun je van een stukje van 30 m2 met vier man de helft van de week eten in de zomer en herfst.

  Je vraagt om tips:
  Het belangrijkste is de voorbereiding.
  Leen een simpel boekje over moestuinieren in de bibliotheek of koop een eenvoudig boekje.

  Zorg voor een goede grondbewerking, daar kun je nu al mee beginnen, zeker op kleigrond. Alle lange onkruidwortels moeten er uit en eventuele wortels van bomen en struiken moet je doorsteken (2 spades diep).

  Daarna kun je gaan bedenken wat je lekker vindt en wat simpel te verbouwen is. Ik kan je stamboontjes en bijvoorbeeld snijsla van harte aanbevelen (vindt ik zelf het lekkerste vers uit de tuin).

  Daarna deel je je stukje in vier even grote vakken in, dat is heel belangrijk in verband met bodemziektes!

  Een goede indeling is bijvoorbeeld:
  1. aardbeien, 1 courgette en bv kruiden
  2. bonen en erwten
  3. ui, prei en worteltjes
  4. sla, veldsla, boerenkool, radijsjes

  Je kunt op verschillende websites en in boeken andere voorbeelden vinden.
  Kijk ook maar eens op de links die je aan de rechterkant van mijn site vindt. Of zoek eens op vruchtwisseling via google of in mijn site.

  Goedkope zakjes zaad kun je vaak in bouwmarkten of bijvoorbeeld bij supermarkten kopen. Lees de achterkant van de zakjes goed door.
  Zaai nooit teveel in een keer.

  Je kunt ook een paar losse plantjes van bv sla op de markt kopen. Wees voorzichtig met plantjes van anderen, vooral uit moestuintjes, deze kunnen ernstige ziektes bij zich hebben (vooral kool).

  Als je wat rond vraagt kun je vaak gratis aan paardenmest komen. Probeer oude te vinden. Het vak met bonen en erwten mag je niet met paardenmest bemesten, wel met compost, maar niet teveel.

  Je leest het, er is nu al genoeg te doen en de pret kan morgen beginnen.

  Veel succes en plezier!
  Jan.

  By Anonymous jansmoestuin, at 10:03 p.m.  

 • Beste Jan,

  Ik wil binnenkort met een moestuin beginnen, zodra het buiten wat opdroogd. Nu ben ik met de indeling van het stukje grond bezig en vroeg ik mij af: vruchtgewassen zoals courgetten en komkommer moet je daar ook wisselteelt op toepassen?
  Alvast bedankt voor uw antwoord en de complimenten voor uw internet site! Lisette

  By Blogger Lisette, at 10:50 a.m.  

 • bedankt voor de info jan!
  ik heb er voor gezorgd dat ik het zonigste stukje van de tuin heb in genomen,en heb men planing al gemaakt. met een beetje verstand en zoek werk kom je al een heel eind! paardenmest kan ik zo krijgen want ik ken namelijk een boer! tuinieren zit ook wat in de familie.aan compst heb ik ook al gedacht want k heb mij een composthoop aangeschaft en die naast de moestuin gezet.
  in de loop van het jaar zal ik je nog meer vertellen over mijn moestuinje!
  mvg,dvdb

  By Anonymous Anoniem, at 4:42 p.m.  

 • Beste Lisette,

  Bedankt voor je compliment.

  Het beste is om alle groentes op te nemen in de vruchtwisseling. Hoe kleiner je stukje en hoe minder gewassen je teelt, hoe moeilijker dat wordt natuurlijk.

  Als je een aantal jaren groenten wilt blijven telen op hetzelfde stuk is het goed om er nu alvast goed over na te denken. Je kunt ook bijvoorbeeld snijbloemen, aardbeien en groenten afwisselen.

  Courgettes en komkommers zijn voor zover ik weet niet zo erg gevoelig voor bodemziekten, maar ik zou er niet op gokken dat het jaren achtereen goed gaat. Kool is bijvoorbeeld wel erg gevoelig voor een slechte vruchtwisseling.

  Voor de andere groentes (zoals kool) is het beter om je vruchtgewassen ook in de vruchtwisseling mee te nemen.

  Een advies: zet niet teveel courgetteplanten tenzij je veel vrienden hebt die gek zijn op courgette. Als het een beetje goed gaat haal je veel meer courgettes van een plant dan dat je op kunt eten met een gezin.

  Komkommers zet je het beste in een kas of een sere of eventueel op een warme plek buiten. Als je een goede plant koopt, of een goed ras zaait kun je daar veel van oogsten. Vraag of kijk wel of het ras geschikt is voor buiten of in de kas.

  Succes met je tuin.

  Jan.

  By Blogger jansmoestuin, at 7:23 p.m.  

 • Beste Jan,

  Bedankt voor je reactie.

  Ik heb inmiddels al een plattegrond getekend bestaande uit 6 gelijke stukken grond. Zo kan ik wisselteelt eenvoudig toepassen op ALLE gewassen.
  1. Koolgewassen
  2. Bladgewassen
  3. Erwten/peul
  4. Vruchtgewassen
  5. Knol en wortelgewas.
  6. Kruiden

  Courgette verbouwden mijn pa en ma ook altijd. Ben echt van deze groente gaan houden. Heerlijk!

  Komkommer is een gele soort. Ik wil hem gaan zaaien in een "tijdelijke" kas. Hopelijk smaakt ie ook lekker.

  Nogmaals bedankt en ik houd uw site in de gaten. Kijken wanneer u begint etc.

  Lisette

  By Anonymous Anoniem, at 12:42 p.m.  

 • nog een klein vraagje hoe groot is jouw serre(kas)

  By Anonymous Anoniem, at 8:30 p.m.  

Een reactie posten

<< Home