Jan's moestuin

12/10/2007

november 2007



De meeste mensen zullen denken, wat doe je in november nog op een moestuin? Kool, prei en andijvie oogsten en dan houdt het wel zo'n beetje op.



Nou niet bij mij. Ik ben op drie plekken aan het verbouwen en oogsten: in mijn kasje, op de tuin en in de kelder. De tuin raakt wel zo langzamerhand leeg. We oogsten, maar er komt niets meer bij. De eerste zaai van spinazie (buiten en in de kas) is pas na kerstmis en dan probeer ik ook nog eens wat veldsla in de kas te zaaien.

In mijn onverwarmde kasje heb ik de laatste paprika's geoogst. Een deel was al aan het rotten en de planten zagen er niet meer uit. Maar de paprika's op de foto ruiken lekker en zien er prima uit. Mijn vrouw maakt er binnenkort iets van.



De paksoi en Chinese kool groeien ook prima in mijn kasje. Ik heb veel last van witte vlieg gehad, maar daar zie ik nu niet zo veel meer van.



De sla groeit wat moeizaam (zie ook het artikel van Luc klik). De kroppen hebben last van Bremia en Botrytis.

Dit gebeurt er wanneer je dezelfde paksoi in de tuin verbouwt:



De duiven hebben het zich goed laten smaken:

Zo af en toe maak ik nog eens een salade met de laatste sla, veldsla en andere bladgroentes uit de tuin. Lekker voor bij de frietjes.







Knollen zoals wortelen, knolselderij, pastinaak, aardpeer, haverwortel en schorseneer zijn er ook volop te oogsten. Voor het eerst sinds jaren weer eens aardpeer met pindasaus gegeten.



Zoals je ziet zijn er nog best aardige foto's te maken op mijn tuin.

In de kelder probeer ik elk jaar witlof te trekken. De resultaten zijn afhankelijk van de kwaliteit van mijn wortels. Er zitten nogal wat inteeltplanten in de hybride die ik altijd heb, die geven kleinere pennen. De temperatuur in de kelder is ook heel belangrijk, hoe lager hoe beter.

Hier zien jullie de wortels die ik de tweede keer opgezet heb:



Dit is een deel van het resultaat van de eerste set wortels:




Dit waren de goede kroppen:



Het kan beter met koud weer en dus een lagere temperatuur in de kelder.



Maar met een beetje ham en kaas smaken ze heerlijk!
Cor heeft trouwens ook een mooie serie foto's over witlof opzetten klik. Ik heb de laatste en mooiste foto vooraan gezet, dus je moet even terug zoeken.

De laatste witlofwortels staan nog in de tuin en die ga ik komend weekend opzetten. De knolselderij en de pompoenen zal ik dan ook maar binnenhalen voordat ze bevriezen.

De eerste catalogus heb ik al weer binnen. Met de kerst ga ik een deel van het oude zaad kiemen op papier (klik) en dan weet ik in januari wat ik weer moet bestellen.

Er stonden weer wat nieuwigheden in de catalogus. Ik zal eens uitzoeken wat het is en of het bij mij in de tuin kan groeien.

Wie heeft er nog goede ideeen voor volgend jaar? Ik stel "comments" altijd enorm op prijs.

2 Comments:

  • Hallo Jan
    In het voorjaar houden de duiven in onze streek ook soms lelijk huis bij pas geplante koolgewassen. Ik wist niet dat ze in het najaar ook nog zo'n grote eetlust hadden :-)

    Ik zie dat je witte vlieg had in de paksoi en chinese kool.
    Heb je dan ook witte vlieg opgemerkt in de koolgewassen (bv spruitkool) buiten?
    Zou de witte vlieg op die paksoi en chinese kool afkomstig zijn van de tomatenteelt denk je? Of zou het de "koolwittevlieg" zijn.
    Blijkbaar in Nederland een groot probleem. Hier in Vlaanderen niet zo groot.
    Ik denk eraan om ook eens een peiling te houden over koolwittevlieg, dat is namelijk een andere soort als de kaswittevlieg
    Ik heb er al enkele bedenkingen over geschreven in
    dit commentaar op vraag van een lezer(klik)

    By Anonymous Anoniem, at 8:41 p.m.  

  • Beste Luc,

    Ik heb een tuintje tussen de huizen en daar zitten altijd wel een paar duiven. Spinazie oogst ik ook nauwelijks als ik ze niet afdek. Duiven zijn ook gek op spinazie (naast spruitkool en boerenkool).

    Je zou best eens gelijk kunnen hebben dat de witte vlieg in mijn kasje van de tomaat afkomstig is. Ze waren ineens weg, terwijl de witte vlieg buiten normaal in die tijd van het jaar verder gaat. Misschien is die soort op de tomaat (als het een andere is) minder aangepast aan koud weer.

    Buiten hebben we wel witte vlieg, maar het lijkt dat het er minder zijn dan voorgaande jaren. Misschien komen ze nog? Ik hou niet alles even goed bij.

    Dat je de toename van witte vlieg op kool zoekt in het veelvuldig aanwezig zijn van boerenkool en spruiten in Nederlandse moestuintjes is zo gek nog niet. Veel moestuinders laten hun kool tot laat in het voorjaar staan. Wellicht vinden ze de bloemen mooi of wachten ze op het mooie weer voordat ze gaan opruimen en spitten.

    Ik heb al eerder gemeld dat ik probeer om een koolvrije periode te krijgen. Boerenkool kun je ook beter voor het einde van de maand februari in de diepvries doen. Na die tijd gaat hij weer harder groeien.
    Mijn schoonvader kreeg altijd last van zijn darmen als hij verse boerenkool na februari at.

    Met vriendelijke groeten,

    Jan.

    By Blogger jansmoestuin, at 7:33 p.m.  

Een reactie posten

<< Home