Jan's moestuin

6/09/2008

Mei 2008



Ik heb het heel druk met werk, moestuin en zeilen. Hierbij een kort overzicht uit mijn tuin:



De groente begint eindelijk een beetje te groeien. We oogsten nu: sla, radijs, snijbiet, cichorij, raapstelen, Oosters slamengsel en niet te vergeten de asperges.



Begin juni heb ik de eerste tuinbonen en eeuwig moes geoogst. Helaas heb ik de tuinbonen te groot en te laat uitgepoot ivm het koude weer en het klaarmaken van het land. Er zijn maar weinig bonen aan gekomen, mede ook door de vele zwarte bonenluizen. Ik hoop dat er van de directe zaai en de jonge uitlopers nog wat komt.



Natuurlijk kan ik ook fruit oogsten. De aardbeien groeien geweldig, dankzij alle regen die we hebben gehad. Na een zonnige dag zijn ze echt geweldig zoet. De frambozen beginnen ook flink te dragen. Met name de gele zijn erg lekker, een goede combinatie van zoet en vooral zuur.



De eerste aardappels zijn begin juni gaan bloeien. Ik vond helaas ook het eerste plekje met Phytophtera ook wel de aardappelziekte (zie ook groenten in het nieuws klik). Ik heb de bladeren netjes verwijderd en in de grijze container (voor de stort) gestopt. Ik hoop dat het niet te snel erger wordt!



De bonen heb ik vroeg gelegd (eind april). Hierboven zie je de stokbonen die al goed aan het ranken zijn. Ik heb ook een aantal oude bonenrassen gevonden en die ben ik aan het vermeerderen.

Het bonenzaad van Oranjeband kiemde als vanouds weer uitermate slecht. Vorig jaar had ik dat met het ras Carana, maar na een eigen vermeerdering kiemt het honderd procent tegen nog geen tien procent van het zaad van Prelude, dat ik dit jaar nieuw gekocht heb!



Helaas moet ik kool, ui, prei en peul onder gaas of net telen. In de uien, prei zonder gaas zitten duidelijk vliegenmaden. De uitval van mijn gezaaide uitjes die niet onder de oude klamboe zaten was enorm. Ik denk dat ik er bijna niets van over hou, net als de eerste prei van vorig jaar.

De kool wordt aangevallen door twee vliegensoorten en daarnaast nog door de duiven die bij ons in de buurt zitten. In het vroege voorjaar had ik alle kool onder vitrage of vliegengaas. Nu ligt er op het meeste alleen een net tegen de duiven. Onder vitrage komt toch te weinig licht en gaan de planten te veel strekken.



De peulen zijn nog maar net aan de groei. Op de peulen had ik eerst vitrage gelegd en ik had voor vorige week geen tijd om dat door een net te vervangen.



De wortelgewassen hierboven zie je schorseneer en witlof groeien ook goed. Duiven houden ook van witlof, maar het lof groeit harder dan dat ze eten. In de kas groeit alles ook geweldig:



Ik heb het idee dat mijn pompoenplanten niet goed groeien. Ze zijn ook wat dof en licht. Misschien ligt het aan de wisselende temperaturen of anders is de stikstof uitgespoeld. Ik het ze maar wat overbemest met stikstof.



Ik heb korte komkommerplanten meegekregen van mijn werk. Deze zijn veel lekkerder dan de lange die in de winkel liggen. Ze zijn wat smakelijker en geuren heerlijk als je ze doorsnijdt.



Hierboven zie je mijn kousenbanden met ertussen een paar stambonen. Vandaag 9 juni zaten de eerste bloemen in de stambonen.

De eerste sla uit de kas is op. De wortelen en de lente-uitjes groeien nog. Ik heb ook een paar paprikaplanten gezet.

Mijn automatische raamopeners werken geweldig, maar ik heb wel een blokje hout onder de ramen gemaakt. Het is toch niet goed dat een kas onder de 16 graden volledig dicht zit. De luchtvochtheid is dan veel te hoog. Omdat de ramen nu automatisch sluiten bij lage temperatuur blijft de luchtvochtigheid wel hoger. Ik hoop dat de spint nu wat later en minder hevig komt.

Vanavond ga ik zaaien. Boerenkool, sla en de eerste paksoi, Chinese kool en andijvie staan in ieder geval op het programma.

Voor de fotoliefhebbers: Ik maak mijn foto's met een oude HP 935 photosmart camera, die afgelopen winter samen met mij in het water heeft gelegen. (Je moet niet gaan uithangen in een zeilboot als je voeten nergens aan vast zitten.) Ik heb de camera uit elkaar gehaald en een week laten drogen en tot mijn verbazing deed hij het toen weer.

5 Comments:

  • Wat een mooie informatieve site! Ik heb ém in mijn favorieten gezet. Van de groente eeuwig moes had ik nog nooit gehoord, dus weer wat erbij geleerd.
    Sukses met de tuin!
    Gr. Annelies

    By Anonymous Anoniem, at 10:19 a.m.  

  • Hallo Jan,
    Gelukkig, eindelijk weer wat nieuws van jou. En hoe! Je hebt echt vanalles in de tuin staan he? Hoe groot is jouw moestuin? De mijne maar circa 10x13 meter. Ik kom hopeloos grond te kort en ruimte in mijn kasje...Ik wil graag minder bekende soorten groenten kweken. En bij aan het rondneuzen op het internet... heb jij nog tips? Groetjes Lisette

    By Blogger LEKE, at 12:32 p.m.  

  • Mijn vraag vergeten te stellen:
    cichorij= cichorei ? Hoe gebruik je dat?

    By Blogger LEKE, at 12:38 p.m.  

  • Beste Lisette,

    Mijn tuin is (met de brukbare helft van het stuk van de groenteboer er bij) ongeveer 200 m2 groot.

    Jouw tuin zou met een beetje slim indelen en goed telen ruim genoeg groente voor vier personen moeten kunnen leveren.

    De truc is om zo veel mogelijk verschillende dingen te zaaien of te planten en niet te veel van hetzelfde, dan hoef je minder weg te gooien. Je kunt van te voren bedenken hoe vaak je iets wilt eten en hoeveel je dan nodig hebt. Hou wel rekening met iets uitval en met de andere groentes die ongeveer gelijk klaar zijn.
    Het overschot gaat deels in de diepvries of naar de kippen of het konijn bij ons.

    Ik heb ooit met Excel een indeling van mijn vakken en de rijindeling in de vakken gemaakt en dat heb ik een paar jaar volgehouden. Dat was een hele goede oefening.

    De grootste sortering van oude vergeten groenten vind je bij Vreeken zaden. Voor de rest is het rondkijken in catalogi en op vakantie.

    Cichorei is vrij bitter. Je kunt een paar blaadjes door de sla mengen, dat geeft meer smaak. Afgelopen vroege voorjaar (na overwintering) was de smaak wat zoeter en hebben we het ook wel door de stampot gedaan.
    De Italianen leggen cichorei blaadjes soms besprenkeld met een beetje olijfolie even onder de gril.
    De grootste liefhebber van cichorei zit bij ons in de konijnenren.

    In de salademengsels in de supermarkt zit vaak de "roodlof" variant. Deze komt van echte tuinders, die de groenten wat sneller opkweken en is daarom wat minder bitter.

    Andijvie, witlof, groenlof en roodlof zijn andere vormen van cichorei evenals de minder bekende cichorei waar de surrogaatkoffie of Buisman van gemaakt wordt en die zoetstof levert.

    Succes met je moestuin.

    Jan.

    By Blogger jansmoestuin, at 8:00 p.m.  

  • Hallo Jan,
    Je tuin ziet er goed uit! Al die verse groenten zijn goed verzorgt! Ga zo door! Zet je mijn link op je site? Ik zet dan ook jou link op mijn site.

    Groeten,
    Blammers

    By Anonymous Blammers, at 11:06 a.m.  

Een reactie posten

<< Home