Jan's moestuin

7/31/2008

juli 2008

Weer een berichtje uit mijn tuin.



Water
Er is dit jaar genoeg water, mijn ton van 2400 liter zit vol en heb ik nog niet gebruikt. Bij is het maar heel even droog geweest.



Oogst
Sommige groentes doen het erg goed zoals: aardappels (we hadden echt enorme fritesaardappels), wortels, kool (waaronder ook mooie bloemkolen) en wortelen. Andere zoals uien doen het erg slecht vanwege de uienvlieg en de boontjes waren ondanks de vroege zaai erg laat en een paar struikboontjes zijn deels beschimmeld. Ik hoop dat de stokbonen het goed maken, al komen die deels tijdens onze vakantie, denk ik.



De courgettes zijn ook goed op gang gekomen, maar de pompoenen laten het wat afweten. Waarschijnlijk staan ze te dicht onder onze grote walnootboom.

Egel in het aardbeiennet
Afgelopen week had ik ineens een jonge egel in mijn aardbeiennet hangen. Ik heb het beestje voorzichtig losgeknipt. Het kon toen vanwege mijn geur niet meer naar zijn moeder.





Ik heb gemaild met de egelopvang in Zoetermeer klik of ik het egeltje weer los kon laten. Mijn vrouw had minder geduld en heeft de dierenambulance klik gebeld. Deze hebben hem opgehaald en naar het vogelasiel in Someren klik gebracht.
Later kreeg ik bericht uit Zoetermeer dat een egeltje van 145 gram en goede eetlust rond deze tijd van het jaar voor zichzelf kan zorgen. Op het filmpje kun je zien dat het beestje honger had. Je kunt hem horen smekken.
Voordeel van het asiel is dat ze mijn knipwerk nog een keer konden controleren. Een egel rolt zich steeds op als je er aan zit. Dat en al die stekels maakt het lastig om al het net weg te knippen.



Volgend jaar zet ik eerst dubbeltjes gaas om mijn aardbeien en zorg ik dat het net niet op de grond ligt. De doordragers heb ik ook met gaas afgedekt inplaats van met een net.

Vlinder
Vandaag hadden we nog een andere gast. Ik denk dat het de tweede koninginnepage was die ik dit jaar gezien heb. De vlinder wilde niet gaan zitten, dus ik heb maar geprobeerd om haar (Ik denk dat ze eitjes op mijn venkel wilde leggen.) te filmen.









Pluksla
Luc Dedeene van groenten in het nieuws klik had laatst een artikel over pluksla. Je plukt dan steeds de volgroeide bladeren van een slasoort die een dikke stengel maakt.
Het is een oud idee dat in Korea door commerciƫle telers nog volop toegepast wordt. Ik heb zaad van drie rassen weten te krijgen. Helaas zijn ze nogal vatbaar voor meeldauw, dus ik kan minder dan de helft van de bladeren oogsten en ook opeten. Het zaad begint op te raken en ik kan geen nieuw zaad krijgen, dus ik probeer zelf wat te oogsten in mijn tuin. De planten hierboven zijn hiervoor gereserveerd.
Helaas zijn alle andere rassen en soorten die ik geprobeerd heb stukken minder. Ik heb wel eens plantjes meegekregen van een rood ("one cut ready" ras) dat een beetje bruikbaar is voor pluksla.



Aardappelziekte
Als laatste nog een foto van mijn ex aardappelveldje. Ik moest rooien vanwege de phytoftora (zie ook groenten in het nieuws klik). De afrikaantjes was een idee dat ik in Zwitserland op heb gedaan.

Zaaien in het najaar
Ik zie hele discussies over wat je nog kan zaaien op dit moment. Nou er is nog genoeg zoals: veldsla, chinese kool, spinazie, radijs, pluksla, groenlof etc. struikboontjes zijn ook nog te proberen. Zie ook de zaaikalender van VELT klik en natuurlijk bij Luc klik.



De beste aardbeien komen van eenjarige planten
Vergeet ook niet om stekken van je aardbeien te nemen en een nieuw veldje te maken. Een stuk vitrage kan de aanslag van de plantjes bij zonnig weer bevorderen. Eenjarige planten geven de beste aardbeien!



Tot de volgende maand.

Labels:

4 Comments:

  • Hoi Jan,
    Leuk dat je weer wat geplaatst hebt. En ik was ook blij met je zaaikalender. Mijn moestuin raakt behoorlijk leeg...met als oorzaak de engerlingen.... Maar toch wil ik wel weer sla gaan zaaien. Ik heb zaad besteld bij http://www.denieuwetuin.be/index.php. Daar hebben ze allerlei "bijzondere" sla soorten. Zeker de moeite waard om een kijkje te nemen. Veel succes verder! Groetjes Lisette

    By Blogger LEKE, at 10:53 a.m.  

  • Tja, Ik ben een beetje druk met een andere hobbie, wedstrijdzeilen. Mijn tuin heb ik nog en hij ziet er nog net zo uit als de jaren daarvoor. Misschien een goed voornemen voor 2010? Nu moet eerst de sneeuw eraf dooien. Vandaag de butternutpompoen gegeten, die was nog net goed en heel lekker met veeeel knoflook en uien. Mijn kelder staat nog vol met emmers met wortelen in zand, knolselderij, peterseliewortel en opgezette witlof. Groetjes Jan.

    By Blogger jansmoestuin, at 7:48 p.m.  

  • Hallo hoewel uw blog waarop ik nu reageer al oud is wilde ik toch reageren op de pluksla.tegenwoordig is het zaad ervan volop te verkrijgen als u ze nog niet gevonden heeft zal ik u wat toesturen.

    mvg

    Wil

    By Anonymous Anoniem, at 1:35 p.m.  

  • Beste Wil,

    Bedankt voor je reactie.

    Ik ben benieuwd of je echte puksla hebt. De meeste sla die onder die naam aangeboden wordt is snijsla. Die snij je normaal een keer af. Als je ze verder laat groeien komt er alleen een dun stengeltje en wat dun blad aan.

    Mijn stengelssla heeft een hele dikke stengel en voordat hij bloeit geeft hij een hoop mooie dikke grote bladeren. Op de foto boven de tekst is de plant in doorgeschoten toestand te zien. De plant oogst je doorgeschoten voordat hij bloeit en blad voor blad.

    In Korea worden deze bladeren gebruikt voor Korean barbeque. Ze worden in de suppermarkt per stuk verkocht! Je neemt dan een slablaadje in je hand en legt daar een stukje varkensvlees en wat saus (meestal zeer scherpe gefermenteerde kool) op en en eet het dan op.

    Zoals ook al uit mijn blog blijkt ben ik wat minder fanatiek met mijn moestuin bezig. De meeste sla die ik poot zijn plantjes van mijn werk. De pluksla heb ik al een tijdje niet meer, vooral omdat hij erg gevoelig is voor Bremia of valse meeldauw. De plantjes van mijn werk kunnen daar veel beter tegen.

    Ik zou wel graag een keer een foto van je pluksla zien. Ik ben ook benieuwd waar je hem koopt.

    Natuurlijk bedankt voor je aanbod en succes met je tuin.

    Jan.

    By Blogger jansmoestuin, at 7:48 p.m.  

Een reactie posten

<< Home