Jan's moestuin

2/15/2008

tuingereedschap



Wat heb je zoal nodig aan gereedschap op een moestuin:

Schoffel:
Allereerst heb je een goede schoffel nodig die goed past bij je lengte. Ik denk dat ik de meeste tijd besteed aan schoffelen en dan wil ik daar natuurlijk zo min mogelijk rugpijn aan over houden. De hoek van het ijzeren schoffeltje aan de onderkant bepaalt of de schoffel bij je past. Je moet rechtop kunnen schoffelen. De onderkant moet vrij dun en vlak zijn. Een kruishout op de steel is handig, het schoffelt makkelijker en je kunt er ook gootjes mee trekken om in te zaaien (bijvoorbeeld langs een draad of een lange stok). Het voordeel van zo’n gootje is dat de onderkant wat aangedrukt is en dat het zaad meer contact met de ondergrond heeft en minder snel uit droogt.
Schoffelen doe je het beste tijdens droog weer en als het onkruid zo klein mogelijk is. Vlak na een buitje in de zomer schoffelen leidt tot minder snelle uitdroging van de grond.

Hak:
Op zwaardere grond kan een hak prettiger werken dan een schoffel. Ik gebruik de hak alleen om wat groter tuintjesgras te lijf te gaan. Als het tuintjesgras te groot is, moet je het met de hand afvoeren anders groeit het meestal weer verder.

Spade:
Zeker als je bomen of struiken vlak naast of in je tuin hebt staan is een goede spade onmisbaar. Koop een goede met een gesmede niet te brede en niet te dikke onderkant. Spitten doe je in het voorjaar en dan is je lichaam vaak nog niet op het tuinwerk ingesteld. Een goede schop met een steel die lang genoeg is kan dan helpen. Een goedkope gelaste spade is echt zonde van het geld!
Een bats (stratenmakers schop) is handig voor het aanaarden van aardappels op of om bijvoorbeeld de laatste compost op te scheppen. Een bats is niet per se noodzakelijk.

Hark:
Ik heb ooit eens een hele vreemde brede hark met kleine tandjes van iemand overgenomen. Dit is een ideaal ding om grond die niet te ruig ligt vlak te maken, een zaaibed te maken of geultjes met zaad dicht te maken.
Een hark met grotere tanden is handig voor het dichtharken van grote gaten of het harken van geschoffeld land met veel onkruid. Wist je dat een keer harken na het schoffelen weinig moeite is en een veel betere uitdroging van het onkruid geeft?

Spitvork:
Om wortelgewassen zoals wortelen, pastinaken, schorseneren en ook aardappels te rooien is een spitvork ideaal. Op een tuin zonder bomen kun je er ook prima mee spitten. Eventueel kun je er ook compost en mest mee opzetten of verspreiden, maar hier is een mestvork soms handiger.

Kruiwagen:
Een kruiwagen is een redelijk dure aanschaf en, in tegenstelling tot ander gereedschap, niet zo makkelijk mee naar huis te nemen. Mijn ervaring is dat ze gevoelig zijn voor diefstal, zelfs van het wiel als je hem aan een ketting legt. Vaak kun je een kruiwagen van de club of de buurman lenen. Het is wel een heel handig ding, vooral op wat grotere tuinen.
Gooi een band die lekt niet meteen weg. Er zijn binnenbanden te koop en een wiel met binnenband lekt veel minder snel dan een tubeless.

Markeurs (lijnentrekkers):
Dit is meer voor de gevorderde moestuinders. Ik heb ooit twee markeurs bij het grofvuil gevonden en die heb ik sindsdien zeer regelmatig in gebruik. Mijn markeurs zijn op verschillende afstanden in te stellen. De diepte van de geulen kun je regelen door een keer extra over de grond te gaan.
De steel zit vast met een schroefoogje en zowel op de markeur als op de steel heb ik om de vijf centimeter een streepje met een getal staan. Dat is ook handig voor het leggen van erwten en pootuitjes in een getrokken geultje.
Een markeur kan je zelf maken van hout of (laten) lassen. Een van mijn markeurs is van een stuk van een ijzeren stellingkast gemaakt. Dan moet je wel goed kunnen lassen met dat dunne ijzer!

Mes:
Een echte moestuinder heeft altijd een zakmes op zak. Dat is een mooi ding om snel even wat te oogsten. Het pincet wat in mijn mes zit is ideaal om splinters te verwijderen. Er zijn ook mensen die de kurketrekker of de flessenopener gebruiken op de tuin. Helaas mag een zakmes niet meer mee in het vliegtuig, dus opletten als je op reis gaat.
Een goedkoop aardappelmesje voldoet ook prima. Neem een opvallende kleur, want dan kun je het makkelijker terug vinden.

Plastic zakken:
Oogsten op een tuin een eindje van huis gaat het beste in gebruikte plasticzakken (van een kennis die ze niet weigert in de winkel). De groente droogt er niet in uit en het geeft geen rotzooi in de fietstas, tas of auto. Op vakantie leg je al die zakken onder een zeiltje in de schaduw en je hebt tot 14 dagen lekkere groente (Hollander he).
Sommige groentes als bonenzaaden, uien en aardappels berg je het beste droog op in netzakken of houten kistjes, die kunnen gaan rotten in plastic zakken.

2/10/2008

Fazant

Tja wat moet ik nu. Ik hou van natuur, maar ook van groente.

Op mijn tuin loopt 's ochtends vroeg een hele grote fazant. Op het moment eet ze alleen spul uit de grond en compost (wormen, insecten en zaden?), maar in ons vogelboek staat dat fazanten zowat alles eten en noemt als eerste planten.

Wie heeft er ervaring?



Het probleem is opgelost en de oorzaak is duidelijk. Ik woon aan de rand van het dorp en twee weken per jaar wordt er op de velden vlak bij ons huis gejaagd. De fazanten hier in de buurt zijn ook niet gek en die logeren gewoon een paar dagen in de dichtstbijzijnde tuinen, waaronder die van mij dus. Inmiddels is moeder fazant op zoek naar een goed plekje voor haar nest denk ik, want ik heb haar al een aantal dagen niet meer gezien en ook geen jagers gehoord.

2/09/2008

januari 2008

Groente in de kelder:
In januari hadden we de beste witlof van het jaar. In mijn kelder was het lekker koud en hoe kouder hoe dikker de witlofkroppen.



Groenten van vorig jaar op de tuin:
Dit weekend (eigenlijk begin februari) ben ik eens gaan kijken wat er nog op mijn tuin staat. Af en toe eten we uit de tuin zoals worteltjes, aardpeer, pastinaak:



Hier zie je van links naar rechts; haverwortel, schorseneer en pastinaak.



Af en toe maak ik nog een lekkere verse salade met cichorij, sla en veldsla.


Binnenkort komen daar weer kruiden bij:



De kervel is ook nog erg mooi, misschien wat voor een soepje?



Wellicht is de snijbiet binnenkort ook nog te eten.



Ik vond nog een paar mooie bloemkoolplantjes en een witte koolplantje. Misschien willen ze nog verder groeien. Ze zijn niet te groot, dus misschien gaan ze nog niet schieten. Ik heb ze maar verpoot.

Dit is zoals winterspinazie er begin februari uit moet zien (lastig he die lage zon bij het fotograferen):



De spinazie hieronder is iets te wild gaan groeien in de herfst. Ik weet niet of die goed te oogsten is dit voorjaar, maar anders is het mooie groenbemester geweest.




Groente in de kas:

Begin januari heb ik veldsla, spinazie en radijs gezaaid in de kas:



Ik ben dit weekend druk aan het opruimen geweest op de tuin. Ik heb ook alvast compost uitgereden, dan kunnen de zaden die er inzitten kiemen. Binnenkort nog verder opruimen mest uitrijden en spitten. Spinazie, radijs, tuinbonen, erwten en worteltjes kunnen ook al weer gezaaid worden.

Labels: