Jan's moestuin

10/31/2006

Oktober 2006

De meeste moestuinders hebben in oktober al veel opgeruimd en oogsten nog wat andijvie, boerenkool en misschien nog wat andere wintergroenten. Ik heb echter nog van alles staan:




Ik ben druk aan het spitten. Ik spit een spa diep, maar in de voor die zo ontstaat steek ik nog een keer met mijn spade om boomwortels en die van de taxushaag nog wat dieper kapot te steken. Zo maak ik de grond twee spades diep los zonder al het gedoe met de normale manier van twee spades diep spitten.



Natuurlijk ben ik ook aan het opruimen en probeer ik nog zo veel mogelijk compost van tuinafval te maken voor volgend jaar. De compost die een jaar op de hoop heeft gelegen heb ik zo snel mogelijk op de lege stukken uitgestrooid. Ik hoop dat er nog wat zaad uit de compost wil kiemen zodat ik er in het voorjaar minder last van heb.


Ik probeer zo lang mogelijk door te gaan met oogsten zoals hieronder rechstreeks gezaaide snijsla.




Van mijn werk heb ik slaplantjes meegenomen en door het zachte weer tot nu toe kan ik daar nog goed van oogsten. De wortelluizen (zie september) zijn nog wel aktief, maar die hebben niet alle plantjes gedood.



Op de foto van de sla zie je "mooie" gele vlekjes. Daaronder zit valse meeldauw ook wel Bremia genoemd. Deze schimmel kan sla helemaal vernielen, maar meestal is de binnenkant nog goed te eten en is alleen het oude blad aangetast.




Op de laatste dag van de maand heeft mijn vrouw de mooie paprika's uit ons kasje geoogst. Ze had op internet [klik] een lekker recept gevonden. Op deze site van paprikatelers staat een mooi recept met: zoete paprika's (de mijne zijn vast niet zo zoet, maar ook lekker), pastinaken en pesto. De eerste twee kunnen we nog vers oogsten en de basilicum zit nog in de diepvries.




Vanavond heerlijk gegeten!

Zoals je op de foto's kunt zien, zijn we nog steeds volop aan het oogsten (sla, pastinaak, spinazie, groenlof, diverse kolen, wortels etc.) en uit de tuin aan het eten. Als er binnenkort nachtvorst komt dek ik de kwetsbare groenten met oude vitrage af (met dank aan mijn oudtante).

In de kas staan nog tomaten, paprika's en sla. Binnenkort moet ik de tomaten opruimen. Ik vind ze nu nog echter nog te goed. Ik ga dan radijs en spinazie zaaien.

Komende weken ga ik ik witlof opgraven en in emmers zetten. Het grootste deel komt in de koude schuur en een klein deel laat ik uitgroeien in de kelder.

Labels:

10/03/2006

Hoe verbouw je bonen

Naar aanleiding van de vraag van Klaproos:

Bonen zijn gemakkelijk te verbouwen op plaatsen met voldoende licht. In veel achtertuinen wil dat door bomen, huizen en schuttingen nog wel eens tegenvallen. Verder moeten ze een beetje gevoerd worden met water en compost. Natuurlijk moet je het onkruid ook weg houden.


Mijn Franse bonen in September 2006.

Stam- of struikbonen kun je zaaien van half mei tot half juli op rijen van ongeveer 35 cm uit elkaar. De bonen leg je op 5 cm van elkaar. (Volg ook de aanwijzingen op de verpakking.) Zaai ze niet te diep: Oude mensen zeggen altijd dat ze de klok moeten kunnen horen luiden. Misschien dat het daarom bij mij zo goed gaat. Ik woon naast de kerk. O ja en de grond mag niet te los zijn.

Op de volgende site vindt je veel teeltbeschrijvingen van groentes: plantaardig.com[klik]
Klik daarna op: "De teelt van bonen".

Ik probeer altijd om zo vroeg mogelijk in het jaar bonen te hebben. Soms zaai ik al eind april. Met een oud stuk vitrage probeer ik de bonen vorstvrij te houden (lukt niet altijd). Eind juli probeer ik ook nog wel eens te zaaien. Dan kan ik begin oktober nog oogsten.

Als je eind juni een paar stokbonen (bij voorkeur pronkers, een soort snijbonen) zaait, kun je ook nog tot in oktober oogsten. Na de eerste nachtvorst is de pret over.


Mijn stokbonen (pronkers) in augustus 2006.

10/01/2006

September 2006

September is een van de mooiste maanden op de moestuin. Vrijwel alle groente is te oogsten en er is veel werk.



Bij veel mensen zie ik enorme stukken land braak liggen, maar ik moet altijd zoeken naar een vrij plekje om te zaaien.





Deze maand heb ik spinazie, veldsla, sla en radijs gezaaid. De hele maand heb ik kleine slaplantjes uitgepoot in mijn tuin en mijn kasje.

Van een buitenlandse reis heb ik spinaziezaad meegenomen. Ik heb een aantal rassen uitgezaaid en dat gaf een mooi veldje in de tuin:



Op het moment ben ik nog veel bezig met schoffelen en wieden. Verder vergt de compost veel aandacht. Ik heb drie compostvaten en nadat ik de zaak een paar keer omgezet heb gaat het op een bewaarhoop van gaas. Ik bewaar de compost het liefste een jaar voordat ik het gebruik. De takkenversnipperaar die ik gekocht heb levert zeer snel verteerbaar materiaal op. Het is alleen jammer dat het veel tijd kost om de zaak te versnipperen.

Het is jammer dat het aantal plaaginsecten elk jaar toeneemt. Ik heb het al gehad over de koolvliegen en uienvliegen De schade van wortelvliegen viel mee dit jaar. Misschien komt dat vanwege de veldsla die ik er tussen heb gelegd en gezaaid. Volgens sommigen houdt de geur van veldsla (met name de bloeiende) de wortelvlieg weg.Een nieuwe plaag is wortelluis. Die wordt verspreid door oranje gekleurde mieren. Al mijn andijvie is dood gegaan en nu zitten ze op de roodlof en de ijsbergsla. De andere slasoorten vinden ze kennelijk minder lekker, maar die worden ook aangetast. Gelukkig heb ik veel geplant, dus we hebben genoeg sla te eten.

De paprika’s in de kas beginnen te kleuren.



In mijn knolselderij heb ik net als voorgaande jaren weer roest of Septoria gekregen. Toch zitten er wel een kleine knolletjes aan. Eigenlijk is knolselderij niet zonder fungicide te telen (helaas).



Binnenkort ga ik de eerste witlof opgraven en opzettten.

Als toegift nog een vreemde pompoen uit eigen tuin:

Labels:

Waarom deze blog?

In het verleden heb ik eens per maand een bericht over mijn moestuin op het forum van digirent[klik] gezet. Deze site is een beetje onhandig als je er foto's netjes op wilt zetten.

Volgens mijn vrouw[klik] is blogger veel handiger. En het lijkt er tot nu toe op dat ze gelijk heeft.

Ik ben nog wat aan het oefenen dus de opmaak is nog niet perfect.