tweede helft april 2007
Drukte in de moestuin:
De weekenden rond Koninginnedag en 5 mei zijn altijd de drukste van het jaar.
Vrijwel alles kan gezaaid of gepoot worden in die weekenden.
Dit is de leukste tijd van het jaar de eerste groente kan geoogst worden en er kan immers van alles gepoot en gezaaid worden. Het plaatsen van de bonenstaken maakt de tuin weer compleet.
Er staan bij mij veel planten klaar om gepoot te worden en er is nog een beetje plaats om te zaaien. Ik heb nu ook de eerste vakken vol gepoot en gezaaid.
Pootwerk:
Zoals je deels op de foto's kunt zien, ben ik sla, kool, knolvenkel en venkel aan het uitplanten. De plantjes zijn met zorg opgekweekt en staan nu af te harden onder gaas om te voorkomen dat de duiven er aan gaan pikken. De kool moet nu voorzien worden van een koolkraag. Ik heb de eerste radijsjes met gangen van de koolvlieg geoogst.
Vorig jaar bleek dat de droogte de wortelvliegplaag heeft verminderd. Niet te vaak water geven zou dus gunstig kunnen zijn.
Zaaiwerk:
Ik heb de afgelopen 14 dagen de volgende gewassen buiten in de tuin gezaaid: spinazie, sperziebonen, witlof, basilicum en andere kruiden, diverse soorten snijsla en spinazie. De bonen zaai ik rijtje voor rijtje, dan is niet alles gelijk klaar om te oogsten.
In de kas heb ik kruiden, kool en sla in bakken en potjes gezaaid. Binnen heb ik alle pompoen en courgette in tray's gezaaid. Zodra ik een keer 's avonds tijd heb ga ik de tomaten planten in de kas. Ik heb ook nog wat zaad van kousenbanden die in de kas gezaaid moeten worden. Binnenkort krijg ik weer komkomerplanten via mijn werk.
Oogsten:
We eten al weer verse producten uit de kas en de tuin. Uit de kas komt nu sla en spinazie. Uit de volle grond komen asperges, rabarber en radijsjes. De eerste sla en spinazie is ook oogstbaar. Helaas zitten er mineervliegen in de spinazie. Het lijkt er op dat de insecten ook beter gedijen met dit warme weer.
Ander werk (en wat doe ik tegen droogte):
Het belangrijkste werk is natuurlijk schoffelen (afgezien van het zaaien en poten natuurlijk). Elke keer na het water geven probeer ik zo snel mogelijk te schoffelen. Ik maak dan een isolerend laagje op de bovengrond, zodat de ondergrond minder uitdroogt.
Een andere truc tegen de droogte die ik toepas is het afdekken met oude vitrage, dat gaat de verdamping tegen, zorgt voor een iets lagere temperatuur overdag en voorkomt vraat door duiven. Ook pas uitgeplante planten krijgen een minder grote overgang met afdekking van vitrage.