Jan's moestuin

4/28/2007

tweede helft april 2007



Drukte in de moestuin:
De weekenden rond Koninginnedag en 5 mei zijn altijd de drukste van het jaar.
Vrijwel alles kan gezaaid of gepoot worden in die weekenden.



Dit is de leukste tijd van het jaar de eerste groente kan geoogst worden en er kan immers van alles gepoot en gezaaid worden. Het plaatsen van de bonenstaken maakt de tuin weer compleet.



Er staan bij mij veel planten klaar om gepoot te worden en er is nog een beetje plaats om te zaaien. Ik heb nu ook de eerste vakken vol gepoot en gezaaid.



Pootwerk:
Zoals je deels op de foto's kunt zien, ben ik sla, kool, knolvenkel en venkel aan het uitplanten. De plantjes zijn met zorg opgekweekt en staan nu af te harden onder gaas om te voorkomen dat de duiven er aan gaan pikken. De kool moet nu voorzien worden van een koolkraag. Ik heb de eerste radijsjes met gangen van de koolvlieg geoogst.
Vorig jaar bleek dat de droogte de wortelvliegplaag heeft verminderd. Niet te vaak water geven zou dus gunstig kunnen zijn.

Zaaiwerk:
Ik heb de afgelopen 14 dagen de volgende gewassen buiten in de tuin gezaaid: spinazie, sperziebonen, witlof, basilicum en andere kruiden, diverse soorten snijsla en spinazie. De bonen zaai ik rijtje voor rijtje, dan is niet alles gelijk klaar om te oogsten.

In de kas heb ik kruiden, kool en sla in bakken en potjes gezaaid. Binnen heb ik alle pompoen en courgette in tray's gezaaid. Zodra ik een keer 's avonds tijd heb ga ik de tomaten planten in de kas. Ik heb ook nog wat zaad van kousenbanden die in de kas gezaaid moeten worden. Binnenkort krijg ik weer komkomerplanten via mijn werk.


Oogsten:
We eten al weer verse producten uit de kas en de tuin. Uit de kas komt nu sla en spinazie. Uit de volle grond komen asperges, rabarber en radijsjes. De eerste sla en spinazie is ook oogstbaar. Helaas zitten er mineervliegen in de spinazie. Het lijkt er op dat de insecten ook beter gedijen met dit warme weer.



Ander werk (en wat doe ik tegen droogte):
Het belangrijkste werk is natuurlijk schoffelen (afgezien van het zaaien en poten natuurlijk). Elke keer na het water geven probeer ik zo snel mogelijk te schoffelen. Ik maak dan een isolerend laagje op de bovengrond, zodat de ondergrond minder uitdroogt.



Ik heb ook al wat tussen de rijen gewied. Brandnetel en straatgras gaan erg snel bloeien met dit weer.
Een andere truc tegen de droogte die ik toepas is het afdekken met oude vitrage, dat gaat de verdamping tegen, zorgt voor een iets lagere temperatuur overdag en voorkomt vraat door duiven. Ook pas uitgeplante planten krijgen een minder grote overgang met afdekking van vitrage.

Mijn advies is om niet te vaak water te geven en geef vooral veel in een keer. Krab eens in de grond met een stokje om te kijken hoever het water is doorgedrongen. Vaak valt dit zelfs na een half uur water geven nog erg tegen.
Luc Dedeene geeft nog veel meer tips voor droogte op zijn site: http://home.scarlet.be/groenteninfo/2007/04/teelttips-bij-droogte-in-de-moestuin.html

Ik heb nu de vitrage van de erwten en peulen afgehaald. Ik moet dan wel direkt een net over de rijen maken anders eten de duiven ze op. Ik heb het net nu ook al over de bloeiende aardbeien en kleine koolplantjes gedaan. De onderkanten heb ik zo strak mogelijk gespannen om te voorkomen dat er vogels in vast blijven zitten.


Nog een vraagje tot besluit: Wat is het bovenstaande gewas? Het is eetbaar en wordt nog veeel groter. In de "comments" op vorige bijdragen kun je een hint vinden.

Labels: , , ,

4/11/2007

begin april 2007




Omdat ik de laatste tijd zo veel extra bezoekers heb met dank aan Luc Dedeene klik van Groenten in het nieuws, deze extra blog.

April is een van de drukste maanden in de moestuin. De tuin oogt nog wat leeg en droog, maar als je goed kijkt kun je toch mooie foto's maken.

spinazie buiten

Wat oogst ik:
We hebben al twee keer asperges gegeten. Radijsjes kunnen we ook dagelijks oogsten in mijn kasje. Door het mooie weer is de smaak ook prima. Verder oogsten we spinazie uit de kas. De eerste oogst was zelfs meer dan verwacht en is deels in de diepvries beland. De sla begint ook mooi te groeien maar is nog niet volgroeid. Het lijkt er op dat er hele mooie kroppen komen.


Wat heb ik gepoot:
Alle aardappels (Cilena uit Duitsland), pootuitjes, sjalotten en aardperen zitten er in.


mijn oude moestuin

Wat heb ik gezaaid:
In de kas heb ik sla, witte kool en brocoli gezaaid. De eerder gezaaide kool, knolselderij, venkel en tomaat is deels verspeend.


Buiten heb ik: veldsla, diverse sla, kruiden, mizuna, haverwortel (kijken wat er nog kiemt van vorig jaar), rode bietjes, spinazie (inclusief Turkse spinazie), doperwt en stengelui (inclusief rode) gezaaid.
Nieuwigheden dit jaar zijn voor mij: paarse wortel (Purple Dragon van Thompson en Morgan), Turkse spinazie en orientaalse mix van Xotica en de oude bekendes aardpeer en snijbiet. Volgens het pakje zou Lactuca sativa (gewone sla) het hoofdbestanddeel van de Orientaalse mix zijn. Ik vond dat er weinig slazaad in zit, maar wel veel andere zaden. Ik verwacht raapsteel, paksoi, koriander en mosterd. Dat is veel leuker dan sla! Ik hou jullie op de hoogte.


Hier zie je een rijtje radijs, pluksla en snijbiet. De plantjes komen net op.

Mijn vrouw heeft bij de Slechte een tuinboek “the Edible Asian Garden”gekocht. Een heel inspirerend Amerikaans boek. Ik heb nog wat extra groente van Xotica besteld.

Dit jaar heb ik wat veel salade mixen verzameld: de al genoemde Oriental mix, pluksla gemengd en Mesclun (div. sla en rucola) van Oranjeband, Veronas Mini-Mini van Sperli Samen en een zakje zaad uit de verpakking van “Gardeners world”. Daarnaast heb ik ook altijd de Australische en Red salad bowl snijsla van Oranjeband. Ik ben benieuwd welke de lekkerste is.


Ik heb ook nog sla in de koude bak. Het wordt misschien wat veel, maar sla uit eigen tuin is het lekkerste wat er is!

Wat groeit er:
De groei in de tuin komt nu goed op gang. De rijen van de pluksla, spinazie, erwten, plantuitjes, snijbiet en radijsjes zijn ook buiten al goed te zien. Ik heb een tunneltje over een paar aardbeiplanten gezet. Die groeien nu harder. De koolplanten staan ook onder plastic en komen goed op gang. Het wordt weer leuk.


Divers werk:
Ik ben regelmatig aan het schoffelen. Het onkruid kun je alleen zien als je heel goed kijkt. Toch is het goed om nu al te beginnen met schoffelen. De kleine plantjes drogen gemakkelijk en snel uit en het geschoffelde laagje beperkt de verdamping van water uit de grond.

Ik heb mijn nieuwe stuk tuin al aardig in orde. Mijn oude tuin is ook, op een klein stukje na, omgespit. Binnenkort moet ik een tweetal hekjes gaan maken.


Er staat nog een project op stapel. Ik heb van een collega een oude tank van 2400 liter gekregen voor het opvangen van regenwater. De ton moet nog geplaatst worden en de aansluiting met de regenpijp van mijn schuur moet nog gemaakt worden.

Een put is hier niet makkelijk te slaan. Waarschijnlijk moet ik het water van 20 meter diepte uit een grindlaag halen. Je hebt dan gespecialiseerde mensen en een speciale pomp nodig.

Ik heb de nieuw geplante struiken, bomen en prei al een paar keer water gegeven en ook een deel van mijn zaaiwerk heb ik nog een keer aangegoten om de grond aangesloten te krijgen.

4/10/2007

mijn teeltplan



De vakken in mijn tuin in april vorig jaar.

Ik ben in 1992 begonnen op een moestuin op de Wageningse Eng. De grond is daar puur zand en de tuin zat vol met knolvoet. Daarom heb ik een schema bedacht waarbij de kool eens in acht jaar terug komt op hetzelfde vak.

Het roulerende deel van de tuin is ingedeeld in 8 vakken, die elk jaar opschuiven. Na wat praktische veranderingen ben ik in de loop der jaren op het volgende schema gekomen:

1. bonen
2. bladgewassen en radijs
3. knolgewassen en mais
4. peul, erwt, tuinboon en pompoen
(de erwten etc. zet ik op 1 meter, waar ik later de pompoen tussen poot)
5. prei, wortel en ui
6. kool
7. aardbei
8. aardappel

De mooiste opvolging is aardappel, aardbei en kool. Ik teel middelvroege aardappels die in juli gerooid worden. Daarna is er genoeg tijd om nieuwe aardbeistekken te zetten, die komen dus op het aardappelveld. Er tussen zet ik vaak nog wat kruiden of bladgewassen.

Het jaar erop oogst ik de aardbeien. De slechtste planten rooi ik direct na de oogst en daar kan al wat overwinteringskool geplant worden.

De beste rijen laat ik voor nog een tweedejaars oogst staan. Na deze tweede oogst en het rooien van de aardbeiplanten kan hier boerenkool en andere kool op geplant worden. Officieel mag er op de plaats van de winterkool niets nieuws gezet worden, maar zo consequent ben ik meestal niet. Boerenkool is ook niet zo vatbaar voor knolvoet.

Sommigen valt misschien op dat radijs, een familielid van de kool in het bladgewassenvak staat. Radijs is een zo'n korte teelt dat knolvoet geen kans heeft.

Het schema werkt zo goed dat ik het nu ook in mijn nieuwe moestuin in mijn achtertuin gebruik.



De foto is in mei 2006 gemaakt. Je ziet de volgende vakken:

3. knolgewassen en mais.....................2. bladgewassen en radijs
4. peul, erwt, tuinboon en pompoen......1. bonen
5. prei, wortel en ui............................8. aardappel
6. kool.............................................7. aardbei

Labels: