Jan's moestuin

11/25/2007

zaai eind maart 2006

Dit bericht is gebaseerd op een eerdere bijdrage van mij op de digirent moestuin site klik.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Eindelijk mooi weer afgelopen weekend en tussen de buien door ook de rest van de week. Als ik thuis kom is het toevallig steeds mooi droog weer. Na zondag had ik veel spierpijn. Spitten gaat makkelijk in mijn tuin, maar er staan nogal wat bomen en struiken omheen. Deze hebben de eigenschap om de wortels precies een spa diep te vormen lijkt het. Maar ja wat er boven groeit spit ik jaarlijks weg. Deze keer heb ik dus een net voortje gemaakt en nog een spa dieper de wortels doorgestoken. Maar dat kost kracht! Niet spitten is mooi en kan op mijn tuin (lichte grond met veel humus), maar dan moet ik wel alle bomen en struiken in de buurt rooien. Dat doe ik maar niet he.

Afgelopen weekend dus veel grond klaar gemaakt en de pootuitjes (rood en geel) gepoot. Ook een paar rijtjes wortels (bospeen en suikerwortels) en uien gezaaid.
Op het bladstuk heb ik weer nieuwe spinazie, snijsla, veldsla en radijsjes gezaaid. Ook heb ik weer wat snijbiet van de Ierse kust (verzameld door een collega) gezaaid. Deze week ook aardappels (Sante) gepoot en alvast wat aangeaard.


Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Het plastic boven de spinazie (tegen de duiven en de kou) is stuk gewaaid en heb ik vervangen door een net. Ik denk dat we eind volgende week de eerste spinazie van het jaar (gezaaid in oktober 2005, dus wat vals gespeeld misschien) kunnen eten. Vanavond heb ik erwten, suikerpeulen en tuinbonen gezaaid en in verband met de duiven direct afgedekt met gaatjes plastic en een oud stuk vitrage. De vroege peulvruchten gezaaid in een tray in de kas zijn nu goed opgekomen en groeien goed. Als het wat warmer wordt ga ik ze verpoten.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

De spinazie in de kas groeit nu ook goed. Nog twee weken tot we wat verse rauwe spinaziesalade kunnen eten. Die van buiten is beter om te koken.De gezaaide knolvenkel, sla en spitskoolplantjes heb ik verspeend in grotere potjes.
De koolrabi moet binnenkort ook verspeend worden.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Binnen heb ik weer nieuwe kool, basilicum, andijvie, knolselder, komkommer, meloen, tomaat en paprika gezaaid.De laatste pastinaak is in de hutspot gegaan. Er staat alleen nog een emmertje witlof in de kelder te groeien.
Kortom het seizoen is nu echt begonnen in Jansmoestuin.

11/01/2007

Oktober 2007



Oktober is een maand om te oogsten hierboven een aantal van de pompoenen, pattisons en courgettes.



De truc (teelt onder insectengaas) tegen de preimot en preivlieg heeft goed gewerkt. De prei is nu van veel betere kwaliteit dan dit voorjaar klik en vorig jaar. Een groot nadeel van deze methode is de hoeveelheid onkruid die tussen de planten gaat groeien. Hoe haal je dat weg zonder dat er preimotten en vliegen in je tentje komen? Voor de foto heb ik alle knopkruid en tuintjesgras gewied.



De sla staat nog mooi groen. Bij dreigende nachtvorst dek ik de sla, die buiten staat, af met oude vitrage (zie ook het artikel van Luc klik). Tot nu was het zonder de vitrage ook wel goed gegaan geloof ik. We hebben nog niet zoveel vorst gehad in de tuin, het knopkruid leeft nog.



De basilicum heeft het nu definitief opgegeven en ook het aspergeloof is aan het afsterven.
Er is nog genoeg kool om te oogsten; witte kool, spruitjes, boerenkool, palmkool en paksoi.



De sla, paksoi en chinese kool in de kas zijn ook goed om te oogsten, ik laat ze nog even staan.
De paprikaplanten leven ook nog en de gele paprika's zijn inmiddels opgegeten, wellicht worden de laatste groenen ook nog wat. De tomatenplanten heb ik opgeruimd, ze zaten vol met witte vlieg. De goed gevormde tomaten heb ik eraf gehaald en laat ik binnen narijpen.



De droogbonen oogst ik als het blad flink af begint te sterven. Ik hang ze dan ondersteboven op aan de zuidkant van ons huis.
Een deel van de kievitsbonen staan nog. De bonen die ik later bijgezaaid heb, hebben niet allemaal evenveel zaad opgeleverd, dat viel dit jaar erg tegen.



Hierboven zie je nog wat witlofplanten. Er is nogal wat blad verrot. De eerste twee rijen heb ik al opgezet in de kelder. De komende maand zal ik daar wat meer van laten zien.



Ook een klusje van deze tijd van het jaar. Het opzetten van nieuwe compost. Mijn wat oudere buurvrouw haalt elk najaar haar hele tuin leeg. Al het blad en alle eenjarige er uit! Dit is een prima begin van nieuwe compost. Het valt me dit najaar op dat de grote hoop van 1,5 bij 1,5 m veel makkelijker warm wordt dan de compost in de mooie groene compostvaten die ik heb. Als je goed naar de foto kijkt zie je de damp uit de hoop komen. Ik zet de hoop wel minimaal een keer per week om.



De compost van een jaar oud rij ik zo snel mogelijk uit over de tuin, dan kan het zaad wat er nog in zit hopelijk nog voor de winter kiemen.

Wat oogsten we; sla, veldsla, groenlof, roodlof, andijvie, spinazie, witte kool, chinese kool, wasboontjes, droge bonen en zaad van stokbonen, worteltjes, pastinaken, knolselderij en paprika´s uit de kas.
In de grond zitten ook nog aardperen, haverwortels en schorseneren voor later en natuurlijk de witlof die ik nog op moet zetten.
De spruiten kunnen we binnenkort eten evenals de boerenkool, maar daar moet eerst de vorst over (zie het artikel van Luc klik).

Als laatste een foto van de bloemen in mijn aardperen (die zijn nu meer dan drie meter hoog):