Jan's moestuin

7/28/2007

juli 2007






Het tuinieren gaat uitstekend. Bij ons is precies de goede hoeveelheid water gevallen. Ik kan Midden Limburg aanbevelen als vakantieplek. Ik woon hier nog niet zo lang, maar er valt hier weinig water en het is hier mooi met oude dorpjes, bossen en grindplassen etc.

Ik heb meedelijden met de tuinders met ondergelopen tuinen (zie Ashleigh klik). Ik hoop dat de komende weken wat goed gaan maken. Mijn grote watervat heb ik nog niet in gebruik. Ik moet de kraan nog goed aansluiten. Voorlopig is de nood ook nog niet zo groot.





De pompoenen en courgettes beginnen goed te groeien. Ik denk dat er virus in mijn groene courgette zit. De groei zet niet echt door. De bewaarpompoen hierboven groeit prima.




Het kruidenvak, dat ik ik dit jaar voor het eerst heb, is een groot succes. In de moestuin is wat meer licht dan in de rest van de tuin en het groeit uitstekend. Heerlijk om wat kruiden door de sla of door ander eten te doen. Laatst een groentesoepje met kruiden gemaakt, smaakte heerlijk. Toen ik zat te eten bedacht ik me dat ik er niet eens zout in gedaan had. Volgens sommigen kan de maggiplant als zoutvervanger dienen, dus dat zal het wel geweest zijn.






De eerste prei die ik gepoot had, was helemaal opgevreten door de preivlieg. Ik had nog wat insectengaas en vitrage liggen. Daar heb ik een tent mee gemaakt voor de tweede uitplant van prei. Ik ben benieuwd of het helpt. Mijn vrouw is minder blij met de tent, want het ziet er niet echt mooi uit. Gelukkig staat de tent vanuit het huis gezien achter de hoge asperges.





De aardbeien dek ik na het poten ook altijd af met vitrage. Ik heb het idee dat de plantjes dan beter aanslaan. Ik heb de aardbeiplantjes goed aangegoten met water. De wortels van aarbeiplantjes zijn erg gevoelig voor uitdroging.




Ik heb wat koolplantjes zoals Paksoi, Chinese kool en boerenkool gepoot. Verder heb ik andijvie, groenlof, roodlof en natuurlijk sla gepoot.

Ik heb de laatste zaailijst van Luc Dedeene klik en die van VELT klik er nog maar eens bij gepakt en van alles gezaaid zoals: sla, andijvie, groenlof, roodlof, orientaalse sla, veldsla, paksoi, chinese kool en de laatste sperciebonen. Ook voor de mensen met ondergelopen tuinen is er nog veel van dit seizoen te redden als de boel wat opdroogt.




In de kas groeien de tomaten erg voorspoedig. Twee van mijn komkommerplanten hebben te veel spint, maar eentje groeit mooi door en geeft nog regelmatig komkommers. De kousebanden groeien wel, maar zien er ook erg slecht uit vanwege de zeer heftige spintaantasting.



Dankzij een aantal vrije dagen hard werken ziet mijn tuin er weer tip-top uit, al zeg ik het zelf. Alleen tussen de pompoenen moet ik nog wat onkruid weg trekken. Als je goed kijkt is dat op de foto's wel te zien.

Labels: , , ,

7/26/2007

jansmoestuin juli 2006/2007

Dit is een bericht dat gebaseerd is op een eerdere bijdrage van mij op digirent klik. Het blijft leuk om mijn tuin in juli 2007 te vergelijken met die van vorig jaar.

Dit jaar is het veel natter dan vorig jaar. Gelukkig hebben wij veel minder neerslag dan het westen van het land. Eigenlijk valt het hier reuze mee en valt er precies genoeg water om de tuin goed aan de groei te houden. Het zaaien kan dan ook gewoon doorgaan. Ik heb de aardbeistekjes voor de zekerheid wel afgedekt met vitrage, maar dat was eigenlijk niet eens nodig.


Beste tuinders,

Juli is voor mij een drukke maand. Veel werk in de tuin, mooi weer om te zeilen en ik ben twee weken op vakantie geweest.

Voor mijn vakantie heb ik in de kas gezaaide koolplantjes uitgepoot op hoop van zegen. Direct in de volle grond heb ik andijvie, sla, groenlof en paksoi gezaaid.

Van mijn werk heb ik preiplanten meegekregen en gepoot.Dankzij mijn buren die erg enthousiast water geven, was mijn tuin schitterend na terugkomst en dat ondanks het warme droge weer.



De kardoen wordt met de dag mooier. Als je goed kijkt op de foto, zie je nog een paar hommels op de bloem.

De pronkbonen beginnen ook al mooi te bloeien:



Ik zaai ze eigenlijk alleen maar omdat ik ze zo mooi vind. De bonen die er aan komen eten we wel op met een uitje of we vriezen ze in voor de winter.

Van de stambonen heeft mijn vrouw al 7 kilo geoogst en dat na de bonen die onze buren al opgegeten hebben.



De haverwortel waar ik eerder over geschreven heb groeit ook goed door. De kenners kunnen nog een enkele gewone schorseneer tussen de haverwortel herkennen. Schorseneerzaad blijft niet zo lang kiemkrachtig en ik had eigenlijk een nieuw zakje moeten kopen dit voorjaar.

Hier nog twee voorbeelden van mijn verzameling courgettes.



Op de site van VELT http://www.velt.be/ kun je overigens een hele handige tuinkalender downloaden. Ik ga nog maar eens kijken wat ik kan zaaien. Maar misschien is het beter om eerst op wat vochtiger weer te wachten.

Met vriendelijke groeten uit Jansmoestuin.

Labels:

7/14/2007

juni 2006-2007

Dit bericht is gebaseerd op een oudere bijdrage van mij aan de site digirent-moestuin klik.

Het is leuk om te zien hoe groot het verschil van juni 2006 met juni 2007 is.
Waarschijnlijk heeft dat te maken met het koude voorjaar van 2006.
Nu is de maand juni wel kouder en natter dan vorig jaar.
Dat heeft bij mij tot nu toe weinig invloed op de groei gehad.

Beste tuinders,

Eindelijk begint het weer goed weer te worden. In Limburg was het eerst veel te koud, dan te warm, te nat en nu is het eindelijk groeizaam weer. Ik had afgelopen week zelfs een zomergast:



Ik heb er een tijdje met een fototoestel achteraan gezeten en dit is de beste foto die ik heb kunnen maken. Het gaat om een Koninginnepage. De vlinder legt eitjes op schermbloemigen zoals venkel, wortel en kennelijk ook selderij. Daar had deze vlinder duidelijk belangstelling voor. Mijn vrouw had er al eerder een in de tuin gezien. De derde van dit jaar zag ik bij de zeilclub Thorn.

Zoals misschien op de foto te zien is, groeit de tuin nu eindelijk zoals het moet. We eten: sla, andijvie, spinazie, asperges, koolrabi en we hebben de eerste peultjes en aardbeien gegeten.




Zoals jullie zien is de koolrabi en de venkel net als de spitskool zeer binnenkort ook eetbaar. De sla heeft wat last van valse meeldauw (Bremia), maar na verwijdering van de buitenste aangetaste bladeren is hij prima eetbaar. De kropsla is boterzacht en lekker en de bindsla knapperig en zoet.

Op een reisje naar Frankrijk dacht ik een voor mij nieuwe groente te hebben ontdekt. Ik herkende de wortels niet. De dorpskruidenier kon me alleen vertellen dat het Salsifi was en dat je die moest koken en met brood moest eten. Het zaad lijkt op dat van schorseneer, maar heeft evenwijdige ribbels in de lengte richting. Zie het blauwe zakje.


Later vertelde mijn Franse en Belgische collega's dat het om schorseneer ging maar volgens mij zijn die wortels zwart. Toevallig las ik in de Moestuin (een tijdschrift) van mijn schoonvader dat er een variant van schorseneer bestaat die Haverwortel heet. De latijnse naam is: Tragopogon porrifolius. De latijnse naam voor schorseneer is: Scorzonera hispanica. Achteraf bleek alles ook in mijn VELT tuinboek te staan (Wat staat daar eigenlijk niet in?).
Het zaad kiemde prima. Hieronder zien jullie de Haverwortelplantjes in mijn tuin staan:


Ik ben natuurlijk ook nog druk aan het zaaien: bijvoorbeeld bonen, wortelen, mais, sla en bijzaaien van witlof en schoreneer.
Hieronder zien jullie nog een foto van twee gewassen. Wie weet wat het zijn? Ik heb het zaad van het ene gewas van een collega die in Ierland op vakantie was gekregen en het andere van mijn vrouw na een concertreis in Italie.

7/10/2007

juni 2007



He, he ik heb het eindelijk voor elkaar. Deze foto kun je alleen voor tien uur nemen en dan vallen er heel wat dagen af voor een werkende. Ook was het niet gemakkelijk om hem uit de hand te nemen. Welk gewas is dit? De onderstaande foto is na tien uur 's ochtends genomen.




Juni is bij ons wat kouder dan normaal geweest. Vreemd genoeg hebben wij relatief weinig neerslag gehad. De grond onder de aardappels was vrij droog na het rooien. Op andere tuinen was dat duidelijk anders klik.




De Celena's, die ik in Duitsland gekocht heb, waren niet zo resistent als ik hoopte. Het lof is toch ziek geworden en ik heb sneller moeten rooien dan ik van plan was. De aardappels zijn wel erg lekker.








Mijn bloemkoolplantjes hebben lang staan pratten (slecht doorgroeien) eerst te warm en droog en later weer koel. Toch hebben we af en toe een mooie en lekkere bloemkool. De andere kolen groeien ook goed:




Er zit al heel wat spitskool in de vriezer en er komt nieuwe witte kool aan.


Het lekkerste vind ik altijd de creatieve mengsels van groenten en kruiden:





Mijn vrouw klik is helemaal in de war. Normaal haalt ze bonen af terwijl ze naar de Tour de France kijkt (Voor de mooie omgeving beweert ze). Dit jaar hebben we de eerste bonen (het ras Speedy) al twee weken eerder geoogst. De zaai is slecht verlopen (dankzij de zaadkwaliteit) en het weer (te warm of te koud). Ik heb steeds weer opnieuw gezaaid en uiteindelijk is er toch een redelijk rijtje gaan groeien.






De pronkers komen ook vroeger dan normaal. Wie herkent het gewas op de eerste foto? Het gewas heeft het op het moment wat koud in mijn kasje.








De korte komkommers in de kas doen het erg goed. Ik heb drie planten een lange en twee korte en we oogsten ongeveer drie komkommers per dag. De spint doet het geweldig in mijn komkommers en ook op het onbekende gewas. Ik gooi de planten elke avond helemaal nat, maar dat helpt onvoldoende. Vandaag heb ik zeer tegen mijn zin toch maar gespoten met Decis (syntetisch pyretroide). De Decis heb ik ooit gekocht vanwege houtworm in mijn kelder.





De tomaten beginnen ook vroeg te rijpen. De aardappelziekte is aardig uit mijn kasje te houden.


Het mooiste veldje in mijn tuin is dat van de wortelgewassen (haverwortel, bieten, schorseneren, pastinaken, witlof, mais en aardpeer). Van dat vak heb ik nog niets geoogst.







Een nieuweling op mijn tuin is paarse wortel van Thompson en Morgan:






Er zat helaas maar weinig zaad in het zakje. De wortel is alleen dicht tegen de huid aan paars en oogt een beetje wild. De smaak van de eerste twee die ik gerooid heb was lekker zoet.



De eerste prei die ik aan het begin van de zomer uitgeplant heb (zie mijn bijdrage van mei 2007) was een ramp vanwege de preimot. Ik heb de nieuwe plantjes die ik gekregen heb direct na het poten afgedekt met vitrage. Ik moet mijn oude insectennet nog wat repareren. Daar moet ik niet te lang mee wachten want de prei groeit geweldig zonder motten.





De sla is goed gegroeid de pluksla uit Azie heeft wel veel meeldauw. De plantjes van mijn werk (waarschijnlijk met meer Bremia resistentie) groeiden veel beter, maar waren natuurlijk niet zo bijzonder.





De sla is heerlijk in combinatie met de Oriental mix van Xotus, komkommers uit de kas, tomaten van mijn werk en wat kruiden uit mijn kruidenvakje.






De courgettes en pompoenen komen slecht op gang behalve de planten die ik tegen de muur op mijn nieuwe stuk tuin heb gepoot. De muur zorgt voor wat extra warmte die de andere planten tekort komen.





Dit is een Croockneck van zaad dat mijn vrouw uit Italie mee heeft genomen.






De knolselderij heeft nog geen roest (Septoria). De snijbiet groeit als snijbiet (sneller dan kool).




Komend weekend ga ik weer eens flink aan het zaaien. Ik denk dat het meeste dan wel na mijn vakantie te oogsten is. Luc Dedeene klik heeft nog een mooi lijstje van de laatste groentes die je kunt zaaien op internet gezet. Ik zal het nog eens goed bekijken. Zelf zaai ik sommige groenten nog wel eens later. Ik woon dan ook op een erg milde plek.

Labels: